Glas Javnosti

Prednosti hidrogena – kako i koliko dugo se koristi?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vodonik-peroksid, ili kako ga bolje znamo – hidrogen, je jedinjenje vodonika i kiseonika (H2O2) koje je višestruko primenjivo u svakodnevnom životu. Ovu slabu kiselinu možete nabaviti u apotekama i koristiti je na više načina.

Upale grla

Kada se koristi za lečenje grla počinje se sa rastvorom od 3% koji se dodatno razblaži u vodi u sledećoj razmeri: jedna mera hidrogena i dve mere obične vode. Dok je glava zabačena gutljaj rastvora se  mućka u grlu otprilike 60 sekundi. Ne preporučuje se duže od 90 sekundi posle kojih se rastvor obavezno ispljune.

Antibakterijska stvojstva hidrogena pomažu telu da se izbori sa bakerijskim infekcijama koje su najčešći izazivači upale grla. Dodatno, sluz iz usne duplje u kontaktu sa hidrogenom stvara penu koja je omekšava i tako ublažava iritaciju i bol.

Hidrogen oksidacijom uništava izazivače bolesti klica tj. mikroorganizme.

Oralna higijena

Budući da je veoma moćno dezinfekcijsko sredstvo, hidrogen se koristi i za saniranje ranica u usnoj duplji i za smanjenje upala desni. U slučaju da lečite oe tegobe, 60-90 sekundi muljajte rastvor hidrogena i vode u usnoj duplji tako da dopre i do prednjih zuba.

Još jedan razlog da upotrebljavate hidrogen leži i u činjenici da može da izbeli vaše zube, njihova boja se može promeniti na bolje čak i posle nekoliko sati od primene. Za dugotrajni efekat trebalo bi koristiti hidrogen nekoliko meseci, mada se mnogi stomatolozi slažu da bi trebalo praviti pauze na dve nedelje. Hidrogen je efikasan jer prodire u dentin i oksidiše organske materije koje stvaraju žućkastu boju zuba.

Izbeljivanje zuba hidrogenom radi se jednom ili dva puta denvno, mada je najbolje početi sa ređom varijantom. Ne preporučuje se kod osoba koje imaju jako osetljive zube koji su skloni pucanju kao ni za vreme trudnoće.

Takođe, ako stavite četkicu za zube u čašu napunjenu hidrogenom, biće očišćena od svih bakterija.

Prva pomoć

 Sećate li se kako su vam roditelji čistili rane, ubode i modrice alkoholom? Nije štetno, ali znajte da se u medicini manje rane obrađuju hidrogenom. Kao prvo, ne prži i ne peče kožu, kao drugo, zbog penušanja pospešuje izbijanje gnoja (ako će se pojaviti). Bakterije izlaze na površinu sa mehurićima koje hidrogen stvori.

Čišćenje

U kupatilu se, pored dodavanja kupkama, hidrogen može koristiti iz za čišćenje istog, naročito fuga i to smešom od dve mere sode bikarbone i jednom hidrogena. U ostatku stana može poslužiti kao ovlaživač vazduha, u produžavanju dužine svežine namirnica ili čišćenju kuhinjskih površina.

Za odstranijvanje fleka koristi se rastvor od dve doze hidrogena i jedne doze sredstva za pranje sudova, natopi se na fleku na odeći koja se potom stavi u mašinu. Ovaj rastvor se može koristiti i za tepihe i mebl. Takođe, hidrogen možet dodati u pregradu mašine za veš i tako izbeliti donji veš!

U kuhinji se rastvor od jednog litra vode i jedne šolje hidrogena koristi za pranje voća i povrća, sa kog se tako odstranjuju i bakterije i pesticidi. Posle potapanja u rastvoru voće i povrće se još jednom isperu vodom.

Ukoliko možete, najbolje je da nabavite hidrogen koji je u bočici tamnobraon boje jer mu se tako najbolje čuvaju svojstva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR