Glas Javnosti

" ПРЕ И ПОСЛЕ ЈЕЛА ТРЕБА РУКЕ ПРАТИ, НЕМОЈ ДА ТЕ НА ТО ОПОМИЊЕ МАТИ" : ЕВО КОЛИКО ИСТИНЕ ЛЕЖИ У ОВОЈ РЕЧЕНИЦИ КОЈОЈ НАС УЧЕ У ВРТИЋУ

Zdravlje
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Б92/ од 04.10.2018.

Битно је да разумемо шта наше руке чини најчистијим, јер прљаве руке могу довести од обичне прехладе до смртоносних инфекција.

Да би сазнали како температура воде утиче на хигијену, истраживачи су заразили руке учесника истраживања безопасном бактеријом. Потом су учесници прали руке на 37, 26 и 15 степени Целзијусових. Истраживачи са Универзитета Рутгерс су мислили да је 15 степени најнижа температура која је погодна за прање руку.

Кроз историју људи су учени да руке перу најтоплијом водом коју могу да издрже. У суштини, људи повезују врућу воду са чистим рукама.

Међутим, истраживање је показало да ово и није баш истина.

Наиме, испоставило се да температура воде није битна, а температура за коју знамо да може да убије бактерије (кључала вода) такође може изазвати опекотине на људском телу.

Осим тога, научници су открили да ни антибактеријски сапуни не функционишу. Прање руку обичним сапуном је имало истог ефекта као и прање антибактеријским сапуном.

– Потрошачи могу да мисле да прање руку антибактеријским сапуном утиче на сузбијање бактерија, али не постоји научни доказ који каже да су ови сапуни бољи од обичних – објашњава Џенет Вудкок, директорка Управе за храну и лекове.

Шта онда чини руке чистијим?

– Све је у времену.

Свако од испитаника је тестиран четири пута – сваки пут је сапуњање руку трајало дуже (пет, 10, 20 и 40 секунди).

– Ту је урачунато само време сапуњања руку, без испирања. Уочена је значајна разлика између пет и 20 секунди – каже аутор истраживања Доналд Шафнер са Универзитета Рутгерс.

– Нисмо увидели разлику између 10 и 20 секунди и 20 и 40 секунди – додаје он.

Другим речима, 10 секунди је магичан број.

– Најбоље је прати руке водом чија вам температура одговара. Особа којој је пријатно док пере руке боље ће одрадити посао – било да је вода хладна или топла – објашњава Шафнер.

Истраживање је објављено у Журналу за заштиту хране (Јоурнал оф Фоод Протецтион).

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Б92/ од 04.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR