Istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća stimuliše proizvodnju GLP-1, hormona koji čini da se osećate sito. Kada napunite želudac povrćem, ugljeni hidrati se neće variti tako brzo i neće tako brzo „juriti“ u krvotok.
Prethodno istraživanje je pokazalo da redosled obroka, odnosno kako konzumirate ono što jedete u vreme obroka takođe može uticati na sitost.
Odlukom da prvo jedete povrće, punite želudac zdravim vlaknima, a nakon toga smanjujete količinu ugljenih hidrata koju želite da jedete.
Studija, objavljena u časopisu „Diabetology“, proučavala je kako sekvenciranje obroka utiče na prirodnu proizvodnju GLP-1.
Japanski istraživači su proučavali 22 odrasle osobe u dobi od 35 do 70 godina kako bi videli vreme kada jedu ugljene hidrate utiče na niz mera, uključujući i količinu hormona koju proizvode.
Konzumiranje ugljenih hidrata poslednje je povećalo proizvodnju GLP-1, bez obzira na to što su prvo pojeli na tanjiru.
Glas javnosti/ N01S