Glas Javnosti

POSLE KORONE PRETE NAM GLJIVICE? SZO objavio spisak gljivičnih infekcija koje prete globalnom zdravlju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sastavila je prvu listu gljivičnih patogena koji predstavljaju najveću pretnju po ljudsko zdravlje, upozoravajući da su neki sojevi sve otporniji na lekove i da postaju sve rasprostranjeniji.

Telo UN, koje ima slične liste za viruse i bakterije, saopštilo je da gljivične infekcije i njihova sve veća otpornost na lečenje predstavljaju sve veći rizik, prenosi Rojters.

Međutim, istorijski nedostatak fokusa na opasnost značio je da postoje ogromne praznine u znanju, kao i nedostatak nadzora, tretmana i dijagnostike.


Bilo je teško čak i proceniti razmere pretnje zbog nedostatka podataka, saopštila je SZO, pozivajući vlade i istraživače da ulože veći napor i pojačaju odgovor na 19 gljivica na listi.

„Izlazeći iz senke pandemije bakterijske antimikrobne rezistencije, gljivične infekcije rastu i sve su otpornije na tretmane, postajući problem javnog zdravlja širom sveta“, rekla je dr Hanan Balki, pomoćnik generalnog direktora SZO za antimikrobnu rezistenciju.

Gljivične infekcije često pogađaju ljude koji su već ozbiljno bolesni, poput pacijenata sa kanceromom ili tuberkulozom, a stopa je porasla među hospitalizovanim kovid pacijentima tokom pandemije.

Postoje samo četiri vrste tretmana, sa vrlo malo novih opcija u razvoju. Klimatske promene takođe znače da se incidencija i geografski opseg patogena širi, rekla je SZO, dok je otpor delimično vođen prekomernom upotrebom antifungala u poljoprivredi, piše N1.


Lista deli patogene u tri kategorije na osnovu njihovog potencijalnog uticaja i podataka o riziku od rezistencije: kritični, visoki i srednji prioritet.

Kritična grupa uključuje Candidu auris, koja je veoma otporna na lekove i koja je izazvala brojne epidemije u bolnicama širom sveta, kao i Criptococcus neoformans, Aspergillus fumigatus i Candidu albicans.

Visoka grupa uključuje brojne druge gljivice iz porodice Candida, kao i druge kao što je Mucorales, grupa koja sadrži gljivice koje izazivaju mukormikozu ili „crnu gljivicu“, infekciju koja je brzo proširila  kod teško bolesnih ljudi, posebno u Indiji, tokom Kovida-19.

Srednja grupa navodi niz drugih gljivica, uključujući Coccidioides spp i Criptococcus gattii.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR