Glas Javnosti

Помозите организму да се опорави после прехладе: Ове намирнице добре су за јачање имунитета

Zdravlje
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Важно је да се након прележане респираторне инфекције помогне организму да се опорави, а не да се због исцрпљености, опет лако "закачи" нека инфекција

ИАКО сви знају да би прехладу и грип требало прележати, многи са повлачењем температуре и грознице устају на ноге и враћају се обавезама. Због тога је важно да се након прележане респираторне инфекције помогне организму да се опорави, а не да се због исцрпљености, опет лако "закачи" нека инфекција. Стручњаци за исхрану препоручују три групе намирница за јачање организма - коренасто поврће, цитрусно воће и орашасте плодове. Њихово конзумирање "билдује" имунитет тако што побољшава варење, даје телу неопходне витамине и минерале, као и масноће које имају заштитни фактор.

Коренасто поврће

Цвекла, рен, целер, ротква, шаргарепа, као и лук и кромпир, незаобилазни су током зиме. То и није чудо, јер ово поврће је природни штит болестима. Оно храни организам многобројним хранљивим материјама, од којих су најзначајнији антиоксиданси и дијетална влакна. Коренасто поврће поспешује варење и пробаву, што у крајњем исходу јача имунитет. Савет је да се коренасто поврће, осим кромпира, једе пресно у комбинацији са неким куваним јелом.

Орашасти плодови

Ораси, лешници, бадеми, бразилски и индијски орах, пистаћи и кикирики сврставају се у групу орашастих плодова који су изузетно здрави за људски организам. Осим што су изврсног укуса, извор су многих потребних нутријената, односно протеина и витамина који дају организму снагу и побољшавају стање имунитета. Масноће које садрже орашасти плодови су полинезасићене и монозасићене масне киселине. Ове масноће врло повољно делују на здравље крвних судова и срца и тако спречавају негативан утицај који је прехлада могла да остави на кардиоваскуларни систем.

Цитрусно воће

Због својих невероватних моћи које поседује у решавању многобројних здравствених тегоба, цитрусно воће носи епитет шампиона здравља из природе. Осим тога што обилују витамином Ц, зрели плодови садрже и благотворне органске киселине. У цитрусе или агруме убрајају се лимун, грејпфрут, поморанџа и мандарина. Плодови цитруса су природни антисептици и поседују антиупално дејство. Корисни су за и јачање десни и зуба, помажу у спречавању астматичног напада, против бронхитиса, и атеросклерозе. Сок од агрума, без додатка шећера, поспешује мокрење, што делује добро на организам, да се очисти од вируса и лекова.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR