Glas Javnosti

Položaj za spavanje utiče na naše zdravlje više nego što mislimo

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Važnost pozicije u kojoj spavamo često zapostavljamo, jer previđamo činjenicu da u spavanju provodimo trećinu života.


 Neodgovarajući dušek, spavanje sa konstantnim izvorom svetla i korišćenje mobilnog telefona, položaj za spavanje može uticati na kvalitet sna, tj. stalno buđenje tokom noći, stres i naprezanje kičme i vrata, kao i pritisak na zglobovima, naročito kukovima i vilici.Usled toga sutradan može doći do umora, loše koncentracije, razdražljivosti i bolova.
Najudobniji položaj za spavanje podrazumeva ne samo Vaš komfor, već i uzimanje u obzir pravilnog položaja tri ključne tačke na kičmi – vratnog, srednjeg i donjeg dela.

Da biste se odmorili i probudli bez bolova, potrebno je da svaka od ovih tačaka bude u prirodnom položaju veći deo noći.
Iako postoje  preporuke, tj. položaji koji su bolji i lošiji za Vaše držanje tela, kvalitet sna i celokupno zdravlje, svaki položaj može imati dobre i loše strane, u zavisnosti od različitih pokazatelja trenutnog zdravstvenog stanja, a može biti i prilagođen jedinstvenim individualnim potrebama.

Spavanje na leđima

Ovaj položaj se najčešće preporučuje kao najpovoljniji za kičmu i vrat i  ima dve varijante –položaj morske zvezde u kojem su raširene i noge i ruke i  takozvani položaj vojnika u kojem su noge skupljene, a ruke pored tela.
Oba položaja na leđima, uz dušek i jastuk sa pravilnom podrškom opuštaju mišiće vrata i kičme i omogućavaju da vrat ostane u neutralnom položaju bez dodatnog pritiska na leđima. Prednost je i što je lice uvek okrenuto prema plafonu, pa nema bojazni od nastanka novih bora, kao kod drugih položaja.
Loša strana spavanja na leđima je mogućnost pada jezika unazad i posledična blokada disajnog kanala, pa se ovaj položaj ne preporučuje ljudima sa zastojem u disanju tokom spavanja i problemima hrkanja, iako se takvi slučajevi mogu preduprediti postavljanjem jastuka ispod kolena i donjeg dela leđa.
Ovaj položaj može se prilagoditi u polusedeći dodavanjem velikog jastuka ispod leđa za osobe koje pate od kardiovaskularnih i oboljenja disajnog sistema, kako bi se umanjila nelagodnost koju spavanje na leđima može da uzrokuje.
Uprkos tome što se spavanje na leđima preporučuje kao položaj sa najviše zdravstvenih benefita, istraživanja su pokazala da je spavanje na leđima najmanje popularna pozicija, u kojoj spava svega 7% (položaj morske zvezde), odnosno 11% ispitanika (položaj vojnika).

Spavanje na stomaku

Položaj koji se često naziva „plutanje na vodi“ se smatra najlošijim za Vaše zdravlje jer podrazumeva preterano istezanje vrata, a često i ruke upletene ispod jastuka što dovodi do pritiska na nerve i sutradan izaziva osećaj trnjenja i „bockanja“ u gornjim ekstremitetima.
Negativni efekti ovog položaja za spavanje potiču od činjenice da on ne podržava prirodnu liniju kičme, dodaje pritisak na zglobove i mišiće i vodi ukočenosti i bolu, a s druge strane istovremeno stvara nepotreban pritisak na grudi i pluća, čime se skraćuje prirodni ciklus punog udisaja i izdisaja.

Uz to, loša strane je i stalni pritisak jedne strane lica na jastuk, što deluje kao katalizator nastanka novih i produbljivanja postojećih bora.
Jedina pozitivna strana ovog položaja je što pomaže u sprečavanju hrkanja, ali stručnjaci ne savetuju da predugo spavate na stomaku, jer su negativni efektni neizostavni.
Ukoliko ne možete da zaspite u drugom položaju, preporuka je da makar spavate bez jastuka ispod glave, kako biste poboljšali položaj vrata, a da ispod jedne strane tela celom dužinom postavite jastuk, kao i ispod kukova.


Spavanje na boku

Ovaj položaj može imati pozitivne efekte na Vaše zdravlje, ali može doprineti i pogoršanju postojećih simptoma, u zavisnosti od varijacije.
Takozvana „uspavana lepotica“ podrazumeva blago savijena leđa i kolena i sklopljene ruke. Ovaj položaj je izuzetno povoljan za pravilno držanje tela jer podržava prirodnu zakrivljenost kičme. Zato stručnjaci smatraju da povoljno utiče na ljude sa problemima hrkanja, na osobe sa bolovima u leđima i vratu, kao i da je dobar za trudnice.
Sa druge strane, ovaj položaj zahteva da jedna strana lica uvek bude na jastuku, što može ubrzati starenje kože i pojavu novih bora. Kod osoba sa specifičnim zdravstvenim stanjima, ovaj položaj zahteva dodatno prilagođavanje.

Tako se ljudima koji imaju problem sa želudačnom kiselinom savetuje da spavaju na levom boku, dok je isto preporučeno i trudnicama radi boljeg protoka krvi kroz celo telo.
Druga varijanta spavanja na boku je takozvani „fetus“ položaj, sa kolenima visoko podignutim ka grudima i glavom savijenom takođe u pravcu grudi.
Ova pozicija se ne preporučuje zbog velikog pritiska na leđa i zglobove koji dovodi do ukočenosti i bolova u vratu, a dugoročno i do povijenosti vrata.

Ukoliko zaspite u pravilnom položaju, ali se ujutru ipak budite u položaju „fetus“, preporučuje se da spavate sa jastukom između kolena kako biste opustili kukove, a da za vrat koristite jastuk srednje visine, od materijala koji se prilagođava obliku tela.


Iako je suštinski tačno da je čovek „biće navike“, ne zaboravite da se i navike mogu promeniti. Ako tokom noći ne uspevate da se kvalitetno odmorite, postoji niz odluka koje možete doneti kako biste otkrili uzrok.Uz promenu položaja za spavanje, isključivanje negativnih izvora svetlosti poput televizora i računara, konsultujte se sa stručnjacima po pitanju izbora dušeka i jastuka.

 

Izvor: magniflex.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR