Glas Javnosti

Појављују вам се црне тачке пред очима, то би требало да вас забрине

Zdravlje
Autor: rts.rs

Јасан вид је једно од највећих богатстава које имамо. Како бисмо га сачували, важно је да код очног лекара идемо и када су нам очи здраве. Појава црних тачки пред очима требало би да нас забрине.

Око је један од најсложенијих органа у људском телу. Омогућава нам да видимо свет око себе. Међутим, већина људи мисли на здравље ока тек када се појаве проблеми – на пример, тачкице пред очима.

„Уколико су то само бледе или танке тачкице, које примећујемо на великим светлим површинама или на монохромним површинама, као што је небо, морска површина, онда су то безазлени симптоми, који су везани за кондензате у стакластом телу. Они су покретни, на промену правца погледа, они се померају и то не захтева ни прегеледе, неке посебне, а ни лечење“, напомиње примаријус др Невена Бјеловић офталмолог.

Ипак, ако видите црне тачке, немојте их игнотисати.

„Међутим, ако се појаве изненада као ројеви црних, густих тачкица, праћени мрежастим формама или као црним праменовима дима, то може да буде знак крварења у стакластом телу и то захтева одмах офталмолошки преглед. Често уз овакав вид промена иду и светлаци, који могу да буду снажни као бљескови, јављају се у темпоралним деловима видног поља и то је увек разлог за озбиљан преглед“, додаје докторка.

Ако се деси да потрају дуже, обавезно потражите помоћ офталмолога.

„Мора да се прошири зеница, мора да се погледа периферија, јер то може да буде симптом руптуре, односно пуцања ретине на периферији што ако се не третира у раној фази или ако се не дијагностикује, може да доведе до аблације, обољења мрежњаче и до озбиљних проблема са видом“, наглашава др Бјеловић.

Очи могу да се уморе, а вид замагли ако проводите много времена пред рачунаром, таблетом, мобилним телефоном. Зато очном лекару морамо да идемо на редовне прегледе, а не само када имамо тегобе.

„Превенција је да се уради комплетан офталмолошки преглед, после четрдесет године, да се дефинише да ли особа има периферне дегенеративне пормене или не. Ако има, онда се прави план у којим временским интервалима се раде контроле, каже офталмолог, примаријус др Невена Бјеловић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR