Glas Javnosti

ПОДСТИЧУ ПРОИЗВОДЊУ КОЛАГЕНА: Уз ОВЕ НАМИРНИЦЕ коса ће бити ЈАКА, а КОЖА БЛИСТАВА!

Zdravlje
Autor: srbijadanas.com/Foto:Pixabay

Количина колагена у кожи је одговорна за младолики изглед, а он са годинама нестаје.

Након 40-те године драстично почне да опада, а спољашњи фактори и наше опхођење према телу додатно убрзава тај процес.
Да ли знате шта све подстиче убрзану разгрању колагена?
Стрес
Дијете и мањак килограма
Сунце
Све су ово штетне ствари које је потребно избегавати у што већој мери. Добра вест је да постоји начин да се он поврати и подстакне његова производња, тврди дерматолог Марија Фирман.

До позитивних резултата се долази уз помоћ:
Витамин Ц
Једно од најбољих једињења које подстиче производњу колагена. Без његовог учешц́а, синтеза овог протеина је генерално немогућа. Трудите се да користите креме које га садрже или конзумирате у облику витамина.

Довољно сати сна
Управо проблеми са спавањем током година постају један од главних узрока убрзаног старења коже и тела у целини. Уколико не спавате довољно сати, кожа губи способност да се обнавља и поново покрене тај систем.

Амино киселине
Пролин, лизин, глицин су темељи за изградњу колагена у телу. У овим намирницама их можете пронаћи:

Супа од костију
Она заправо не подстиче производњу колагена него садржи биоактивни облик колагена који ваше тело може одмах да искористи. Супа од пилећих и ћурећих костију садржи колаген типа ИИ који подржава здравље зглобова, а супа од говеђих костију садржи колеген типа И који одржава здравље коже.

Лосос
Препун је минерала одговорних за производњу колагена, као што је цинк. Такође садржи пуно омега-3 масних киселина које помажу у одржавању влажности коже.

Јаја
Слично као супа од костију, јаја такође садрже колаген, у жуманцима. У јајима има и пуно сумпора који је важан за детоксикацију јетре и производњу колагена. То омогућује да токсини који уништавају колаген буду уклоњени из тела.

Бобичасто воће
Бруснице, купине, јагоде и малине садрже елагичну киселину која помаже у заштити коже од оштећења изазваних УВ-зрачењем, издраву количину витамина Ц.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR