Glas Javnosti

Почела прва тестирања вакцине

Zdravlje
Autor: Glas javnosti / RTS

Светска здравствена организација потврдила је да су почела прва тестирања вакцине против новог коронавируса како би се свет што пре изборио са напредујућом пандемијом.

Шеф СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да су тестирања почела "тек 60 дана након генетског секвенцирања коронавируса", који је захватио Србију, као и велики број земаља широм света.


Тедрос је за "невероватно достигнуће" похвалио медицинске стручњаке широм света, који су, како је рекао, заједничким напорима "систематски евалуирали експериментално лечење".

Истакао је да појединачна мала истраживања са различитим методама лечења можда неће резултирати јасним и довољно конкретним доказима о правом правцу којим треба ићи да би се спасавали животи.

Због тога СЗО са својим партнерима организује велику студију широм света да би упоредила искуства.


Испитивање ће бити названо "Искушење солидарности", а изнедриће поједностављене процедуре које ће омогућити чак и болницама које су преплављене пацијентима да учествују у њему.

Земље које су се већ прикључиле студији су: Аргентина, Бахреин, Канада, Француска, Иран, Норвешка, Јужна Африка, Шпанија, Швајцарска и Тајланд.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR