Glas Javnosti

PLIVANJE KAO LEK ZA TELO: Top pet prednosti plivanja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Leto je u jeku i aktivnost koja mnogima najviše prija je odlazak na plivanje. Bez obzira na to u kakvoj smo kondiciji, plivanje može da bude odlična zabava, ali i sjajan trening, a paralelno nudi mnogo potencijalnih koristi za zdravlje.

- Pošto plivanje spada u ciklične aktivnosti, poput trčanja ili vožnje bicikla, možete da ga uvrstite u kardio trening, odnosno da zamenite klasični kardio u teretani daleko prijatnijim plivanjem u moru, jezeru ili bazenu - kaže fitnes instruktor Nikola Krgić.
Ujedno, on izdvaja pet prednosti koje plivanje ima na psihofizičko zdravlje.


1. Čuvanje zglobova
 
- Ukoliko imate neku povredu ili pripadate starijoj populaciji, plivanje je idealna aktivnost za vas. Opterećenje na zglobove je minimalno, a ujedno jačate celo telo i oblikujete mišiće - ističe Krgić.
2. Sjajan kardio trening
 
Krgić objašnjava da je plivanje izvanredan kardio trening:
- Ne možete se oznojiti kao u teretani, ali možete da podignete puls kao kod svakog treninga.
3. Odličan trening snage
 
Plivanje zahteva da koristimo sve velike mišićne grupe protiv opterećenja vode. To, navodi Krgić, može da bude odličan trening snage.
Prema njegovim rečima, takođe je jako bitno da kombinujemo više stilova plivanja.


- Ukoliko plivate samo prsno, moguće je da će vam se javiti spazam u vratu - upozorava fitnes instruktor.
4. Plivanje je idealno za mršavljenje
 
Ukoliko želite da se otarasite viška kilograma, uvrstite plivanje u svakodnevicu.
- Za sat vremena plivanja naš organizam potroši više kalorija nego za sat vremena vožnje bicikla ili trčanja - otkriva Krgić.
Naravno, svako ko želi da smrša trebalo bi da, paralelno sa plivanjem, povede računa i o ishrani - ni plivanje nije svemoguće u borbi protiv "salčića".
5. Relaksira um
 
Znamo onaj sjajan osećaj kad izađemo iz mora, jezera ili bazena - čini nam se da smo u vodi ostavili sve probleme i da smo izašli na obalu kao "ponovo rođeni".
- Pored toga što popravlja kondiciju i tonus mišića, plivanje izuzetno povoljno utiče na raspoloženje - podsjeća Krgić.


Opasna zamka
 
Ipak, postoji i jedna zamka kod ove aktivnosti, a koja donekle može da poljulja očekivanja koja imamo kad je reč o plivanju - može da "pojača" apetit, posebno ako je voda u kojoj smo boravili bila hladna.
- Posle plivanja u hladnoj vodi normalno je da osetimo glad. Kako je organizmu potrebna dodatna energija da bi vratio uobičajenu temperaturu, može se desiti da se prejedemo i da tako poništimo uložene napore u sagorevanju kalorija - upozorava Krgić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR