Glas Javnosti
posta

PLEME SA NAJZDRAVIJIM SRCEM NA SVETU: Koji je recept ovog naroda za dug i zdrav život? (VIDEO)

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Članovi plemena Čimane koji žive u šumama Bolivije imaju najzdravija srca na svetu pokazuju istraživanja. Takođe, ono što je najnovije utvrđeno je da članovima ovog plemena i mozak sporije stari. O kakvom načinu života i dnevnim navikama se radi, saznajte u nastavku teksta

Rezultati jedne studije objavljene u časopisu Lanset otkrivaju da najzdravija srca na svetu imaju članovi plemena Čimane (Tsimané). Oni žive u području oko reke Manići u bolivijskim nizijama Amazonije, a njihov stil života je sličan životu predaka koji su tu živeli pre nekoliko hiljada godina. Ovo pleme, iako naravno dolazi u kontakt sa ljudima izvan njihove zajednice, mahom živi izolovano. Obrađuju zemlju, love, pecaju i prikupljaju plodove poput svojih predaka.

U istraživanju koje je sprovedeno je ispitano stotine muškaraca i žena iz plemena Čimane i otkriveno je da skoro 9 od 10 ima čiste arterije bez rizika od srčanih oboljenja. Naučnici su prilično iznenađeni otkrićem da skoro nijedan član tog naroda nema zapušene arterije, čak ni u dubokoj starosti. Prema istraživanjima, skoro dve trećine ljudi naroda Čimane starosti preko 75 godina uopšte nema rizik, a samo 8 procenta ima umereni rizik od srčanih oboljenja.

Čimane su toliko zdravi da ni sa 75 godina nemaju naslage kalcijuma u koronarnim arterijama. Poređenja radi, četvrtina Amerikanca starih 45 godina u koronarnim arterijama imaju naslage kalcijuma, dok čak 80 odsto Amerikanaca starih 75 godina ima naslage kalcijuma.

Svakako da je način njihovog života poseban, pogotovo ishrana. Iako u savremenom svetu ne možemo tako živeti, neke stvari bismo ipak mogli da naučimo i primenimo.

Ishrana

Njihova ishrana se bazira na konzumiranju divljih svinja, tapira i vodenih svinja (17 odsto ishrane), pirane i soma (7 odsto njihove ishrane), dok ostatak čine pirinač, kukuruz, manioka i banane, kao i sve vrste voća i orašastih plodova koje mogu da pronađu. Ako se njihovu ishrans pogleda kroz unos kalorija, primetićuje se da 72 odsto kalorija unose kroz ugljene hidrate, 14 odsto kroz masti, a 14 odsto kroz proteine. 

Nova studija o plemenu Čimane

Nedavno objavljena, nova studija o zdravlju plemena Čimane, pokazala je da kako stare, imaju i značajnije manju moždanu atrofiju, odnosno da im mozak sporije "propada" u poređenju sa stanovnicima Sjedinjenih Država i Evrope. Samim tim imaju i manji rizik od kognitivnih problema, funkcionalnog propadanja i demencije.

Mnogo pređenih koraka u toku dana

Članovi plemena Čimane su fizički izuzetno aktivni. Dnevno u proseku naprave od 15.000 do 17.000 koraka (muškarci 17.000, žene 16.000, a stariji od 60 godina više od 15.000). Dane provode u lovu, pecanju, poljoprivredi, skupljanju voća i orašastih plodova. Muškarci provode u proseku 6 do 7 sati, a žene 4 do 7 sati u fizičkim aktivnostima. Naučnici smatraju da su upravo aktivan način života i ishrana ključni razlozi za dobro zdravlje, čak i u starosti.

(Glas Javnosti/Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR