Glas Javnosti

Pirevina biljka: Poznata po izreci „Lekar leči, pirak izleči“

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Biljka svuda raste, a lekovita svojstva su joj u korenu i rizomu. Posebno je bio i ostao cenjen čaj pravljan za sve bolesti, kao i sok protiv bolova.

Pirevina (Agropvrum repens) zeljasta biljka, stabljika je uspravna, listovi su tanki, uski, pljosnati, dugački, pod prstima grubi. Cvetovi su udruženi u guste klasove. Rizom je vrlo razvijen. Biljka se uglavnom razmnožava rizomom i tako veoma brzo zakorovljuje polja. Cveta celog leta.  Pirevina je biljka umerene zone i veoma je žilava i otporna tako da ju je teško istrebiti. Raste na različitim zemljištima, kako u kulturi, tako i na neobrađenom zemljištu, ali joj najviše odgovara lakše i vlažnije tlo. Raste pored puteva i po šipražju.

Drugi nazivi: pirika, pirovina, puzava pirika, vornica.

Rizom pirevine izvanredno je sredstvo za čišćenje i jačanje krvi i živaca. Isto tako, veoma je dobar u lečenju reumatizma i gihta, kod vodene bolesti, bolesti bešike, zadržavanja mokraće, kod stvaranja kamenaca u mokraćnim organima, kod bolesti žuči, jetre, slezine, žutice, katara želuca i creva. Koristi se kod bolesti pluća, a dužom i redovnom čajnom kurom od podanka pirevine može se uspešno lečiti i tuberkuloza pluća. Ne treba je predugo uzimati jer je bubrezi ne podnose.

Čaj od pirevine

Priprema se tako što se supena kašika isitnjenog rizoma pirevine prelije s dva decilitra hladne vode, a zatim zagreva do ključanja. Kad provri, skloni se sa šporeta, poklopi i ostavi pola sata. Zatim se procedi i pije nezaslađen pre jela.

Tokom dana treba popiti tri šolje čaja pre jela.

Glas Javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR