Glas Javnosti

Пекари дезинфикују столове после сваке муштерије

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti / RTS

Ванредне мере су нека радна места преселиле у куће, неке раднике послале на плаћено одсуство. Има и оних који остају без посла. Најугроженији су туризам и угоститељство, где је промет знатно опао од проглашења епидемије. Ванредно је заседао социјално-економски савет, који обећава подршку привреди. Они који раде, увели су новине у пословање.

Kорона је проредила путнике у аутобусима, али је због вируса чишћење возила чешће. Градски превоз у Kрагујевцу дезинфикује се сваке вечери, а за возаче важе нова правила.

Возач ГСП-a у Крагујевцу Александар Брајовић каже да користе маске и рукавице које обезбеђује фирма. Што се тиче путника, не узимају новац од њих ради заштите.

Блиски контакт у малом простору донео је новине и таксистима. Таксиста Иван Станковић наглашава да су имали комплетну дезинфекцију возила, таксисти су прошли обуку како да се понашају и да после сваке вожње пребришу рукохвате и браве на свим возилима.

Посао је, међутим, у многим секторима стао. Kраљевачкој фабрици намештаја, која запошљава 130 радника, отказане су поруџбине, уплате и транспорт. Уместо очекиваног рекордног извоза – производња је обустављена.

"То значи да смо раднике послали кући, још увек не знамо на који начин ћемо то решити са њима, али покушаћемо из сопствених средстава да пребродимо одређени временски период, надам се да ће држава стати иза нас", каже Петар Рељић из фирме за производњу кревета из Kраљева.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, наглашава да је држави у интересу да ово прође што безболније и да се вратимо на редован колосек.

"Нико овде не ради против државе, ником није у интересу да било ко изгуби посао и свакако ће држава, у складу са могућностима, реаговати", каже Ђорђевић.

Реакцију очекују и они који опстају упркос епидемији, али знају да неће још дуго.

"Тренутно имамо репроматеријал до краја месеца, после тога неизвесно је како да организујемо производњу", каже Бобан Радоњић из фирме за производњу котлова из Kраљева.

Пажња пекара протеклих дана усмерена је на хигијену. Сваки сто се после сваке муштерије дезинфикује, оно што се радило на пола сата сада се ради иза сваке муштерије.

Због огромног пада промета, послодавци неће моћи да измире све обавезе.

Братислав Вукадиновић, председник Уније пекара Ниш, тражиће од државе да уведе мораторијум на плаћање доприноса док траје вирус. "Плате ћемо некако и моћи да исплатимо", каже Вукадиновић.

Други мораторијум траже синдикати.

"Мислим да је логично да тражимо неку врсту мораторијума на радноправни статус макар док траје ванредна ситуација да људима не смањујемо плату, да им не мењамо статус", најављује Зоран Стојиљковић из Уједињеног гранског синдиката "Независност".

Чување плата и радних места, кажу приватници, није могуће без помоћи државе. Држава у јавном сектору, где год је могуће, рад преусмерава на интернет, тако и из МУП-а стиже обавештење да се важење свих докумената, и ако истекну у међувремену, продужава до престанка ванредног стања.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR