Glas Javnosti

Pedijatrica sa Harvarda otkrila šta ne bi trebalo raditi kada je dete bolesno

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Američka pedijatrica dr Keli Fradin podelila je pet stvari koje roditelji ne bi trebalo da rade kada im je dete bolesno, a što ni ona sama ne praktikuje.

Ona je za CNBC rekla da razume koliko je teško brinuti se o bolesnom detetu i da roditelji često osećaju mešavinu emocija: strah, ljubav, zbunjenost, zabrinutost i tugu.

„Kada je vaše dete bolesno, poslednja stvar koju trebate je da budete preplavljeni oprečnim informacijama ili neželjenim savetima. Vi samo želite da mu bude bolje“, kaže dr Fradin.


Ona je istakla da ne praktikuje sledećih pet stvari:

Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikada ih ne budim da popiju lek

„San je važan za lečenje, oporavak i rast, i može biti teško doći do njega kada vaše dete kašlje ili mu je začepljen nos. Iako može biti zastrašujuće kada vaše dete ima temperaturu, ako se oseća udobno i odmara, to nije hitan slučaj koji zahteva lekove u ovom trenutku, ako mu dozvolite da se odmara, moguće je da će njegov imuni sistem biti bolje opremljen da radi svoj posao u borbi protiv virusa“, kaže ona.

Nikada ne oklevam da dam lekove za kontrolu temperature ako deca izgledaju loše 

„Ako vaše dete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tečnosti ili ima problema da miruje, ne bih oklevala da dam korisne, bezbedne i efikasne lekove kao što su kao acetaminofen i ibuprofen, primećuje ona. Međutim, ako  uzimate ove lekove tri ili četiri puta dnevno duže od tri dana, verovatno je vreme da posetite lekara“, smatra doktorka.

Nikada ne pratim toplomer slepo

Toplomer nisu najprecizniji instrumenti, tvrdi Fradin.

„Primalao sam mnogo paničnih telefonskih poziva od roditelja koji vide veliki broj, ali pogledajte svoje dete pre nego što počnete da paničite. Ako normalno diše i dobro je hidrirano, verovatno nije hitan slučaj, međutim, ako izgledaju veoma bolesno, a vaš toplomer kaže da nema temperaturu, možda će im ipak trebati medicinska pomoć“, kaže ona.


Nikada ne merim sirupe kašičicama

Skoro 700.000 dece suočava se sa greškama u uzimanju lekova svake godine. Mala deca su u najvećem riziku jer često imaju više staratelja koji možda ne proveravaju ko im je. šta i kada dao, uprkos svim naporima.

„Da bih bila siguran, uvek dajem informacije o doziranju u mililitrima da bih poboljšala tačnost i sprečila greške“, objašnjava dr Fradin.

Nikada ne koristim ništa osim meda za ublažavanje kašlja

Lekovi protiv kašlja kao što su kodein ili dekstrometorfan mogu učiniti više štete nego koristi i ne preporučuje ih Američka akademija za pedijatriju. Sirupi za kašalj sa mnogo lekova u jednom proizvodu mogu povećati rizik od grešaka u primeni lekova.

„Za decu stariju od godinu dana koristim samo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da ovi lekovi deluju jednako dobre rezultate kao i drugi lekovi, ali sa manjim rizikom“, navela je ona.

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR