Glas Javnosti

PAŽLJIVO SA SEDATIVIMA : Jedan utiče na rad srca

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sedativ, uobičajeni lek koji pacijente uspavljuje i čini manje anksioznim pre operacije, doveden je u vezu sa povećanim rizikom od oštećenja srca kada se operacije izvode noću, otkrili su u svojoj studiji istraživači sa University of Colorado Anschutz Medical Campus.

– Izvršili smo veliku analizu podataka i pokazali da je primena midazolama u vezi sa povećanim rizikom od povrede miokarda u nesrčanoj hirurgiji i to kada su se operacije dešavale noću i kod zdravih pacijenata. Ovo je veoma važno jer nalazi mogu da imaju ogromne implikacije na smrtnost pacijenata – objasnio je jedan od autora studije dr Tobias Eckle, profesor anesteziologije na University of Colorado School of Medicine. 

Profesor Eckle je jedan od nekolicine stručnjaka za hronoterapiju – davanje lekova u određeno doba dana kako bi se bolje uskladili sa cirkadijalnim ritmovima. Njegove prethodne studije su pokazale da intenzivna svetlost može da pomogne u lečenju oštećenog srca i da su specifični proteini korisni za zdravlje izraženiji u različito doba dana piše E klinika


U ovoj studiji, istraživači su koristili ogromnu platformu kozorcijuma Multicenter Perioperative Outcomes Group kako bi analizirali 1.773.118 slučajeva u kojima je sedativ midazolam dobilo  951.345 ispitanika. Od tog broja, 16.404 ih je imalo je povredu miokarda. Iako nije bilo povezanosti između davanja leka i rizika od oštećenja srca u studijskoj populaciji u celini, istraživači su otkrili da je vreme kada je lek dat značajno.

– Pronašli smo snažnu povezanost između primene midazolama i rizika od povrede miokarda kada se operacija desila noću ili kod zdravih pacijenata. Razlozi su nejasni, ali možda leže u genu PER2, protein koji reguliše svetlost i pomaže u zaštiti srca od povreda. U studijama na miševima, na primer, pronašli smo vezu između midazolama, cirkadijalne ekspresije proteina i ishemije srca. To ukazuje da midazolam ometa cirkadijalni sistem kod ljudi – objasnio je dr Eckle.

Utvrđeno je da sedativ povećava neurotransmiter GABA koji usporava određene moždane signale kako bi proizveo umirujući efekat. To zauzvrat može da smanji ekspresiju viših nivoa PER2 tokom noći. Kako se nivoi smanjuju, srce može da postane podložnije povredama kada se midazolam daje noću, a ne danju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR