Iako većina namirnica može da izdrži ponovljenu termičku obradu bez ikakvih problema, postoje namirnice koje gube hranljivu vrednost kada se zagrevaju ili čak razvijaju jedinjenja koja su opasna za digestivni sistem. Posebnu pažnju treba obratiti na način skladištenja i vreme koje je prošlo od pripreme obroka.
Stručnjaci upozoravaju da određene namirnice - posebno ako su duže vreme ostavljene na sobnoj temperaturi - mogu da sadrže bakterije koje čak ni kuvanje ne može da uništi. Dve takve vrste hrane se često nalaze na tanjirima i čuvaju za kasnije, ali ih zapravo ne bi trebalo podgrevati.
Prvi na listi je pirinač - u svim svojim oblicima. Iako je jedna od najčešće korišćenih namirnica za pripremu unapred, stručnjaci upozoravaju da sa njom treba biti posebno oprezan.
Naime, sirov pirinač može da sadrži bakteriju Bacillus cereus, objašnjava bakteriolog dr Stejsi Duvenadž. Kuvanje uništava većinu bakterija, ali spore ove vrste mogu da prežive termičku obradu.
„Ako se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi nakon kuvanja, ove spore mogu početi da rastu i proizvode toksine“, upozorava dr Duvenadž.
Ovi toksini mogu izazvati ozbiljne digestivne tegobe, uključujući mučninu i povraćanje. Da bi se izbegao rizik, preporučuje se da se pirinač brzo ohladi nakon kuvanja i čuva u frižideru, a ne da se podgreva više puta, prenosi Index.hr.
Spanać je popularan prilog i sastojak mnogih zdravih jela, ali je i jedna od namirnica koju je bolje ne podgrevavati.
Problem nije samo u gubitku hranljivih vrednosti - reč je o mogućem razvoju nitrita, jedinjenja koja mogu nastati tokom ponovnog zagrevanja i povezana su sa negativnim zdravstvenim efektima.
Prema rečima nutricionista, nitrati prirodno prisutni u spanaću mogu se tokom termičke obrade pretvoriti u nitrite, a zatim u potencijalno štetna jedinjenja.
Iako su rizici mali ako se spanać pravilno skladišti i ne podgreva više puta, preporučuje se da ga jedemo odmah nakon pripreme ili konzumiramo hladnog, na primer kao dodatak salatama.
Glas javnosti /U01S