Glas Javnosti

Ovo zeleno povrće nam je najbolje za zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Lisnato zeleno povrće je raznoliko, ali prepoznatljivo po svom izgledu i reputaciji da je puno hranljivih materija. U obilju vitamina, minerala, vlakana i fitonutrijenata nadmašuje sve ostalo povrće.

Nutricionista Džen Šmit objašnjava za Health da povrće nudi brojne zdravstvene prednosti i da odrasli treba da konzumiraju dve do tri porcije povrća dnevno. Zeleni listovi su odličan način da ispunite ovu preporuku.


Postoji mnogo vrsta lisnatog povrća, a dijetetičarka Šeril Musato, koja radi na Klinici za dijabetes i endokrinologiju u Kanzasu, izdvojila je najzdravije.

Blitva

Blitva je posebno bogata vitaminom K, važnom hranljivom materijom koja utiče na zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.

Jedna šolja sirove blitve sadrži 299 mikrograma (mcg) vitamina K, što je 249 procenata dnevne vrednosti koju treba da dobijete.

Blitva takođe obezbeđuje 12 odsto dnevne vrednosti vitamina A i C, koji su važni za podršku imunom sistemu.


Blitva je najbolja od proleća do jeseni. Uživajte u sirovoj blitvi u salatama i sendvičima ili kuvanoj u supama, čorbama…

Kelj

Jedna šolja sirovog kelja sadrži 80 mcg vitamina K i 19 miligrama vitamina C. Kelj takođe nudi 8 procenata dnevne vrednosti mangana, minerala potrebnog za nekoliko funkcija tela.

Kao i cvekla, kelj je najbolji od oktobra do ranog proleća. Iako je kelj popularno lisnato povrće za salate, nekima može smetati njegova gorčina. Da biste ublažili ovu gorčinu, pokušajte da u salatu od kelja dodate nešto slatko, poput seckanih jabuka ili suvog voća, savetuje Musatto.

Spanać

Spanać je obično dostupan tokom cele godine i obezbeđuje gvožđe, vitalni mineral potreban za proizvodnju hemoglobina, proteina koji isporučuje kiseonik u mišiće.


Jedna šolja sirovog spanaća sadrži 0,813 miligrama gvožđa, dok jedna šolja kuvanog spanaća nudi 6 mg gvožđa.

Kupus

Kupus je široko dostupan tokom cele godine i posebno je bogat vitaminom C, a jedna šolja sirovog seckanog kupusa sadrži 26 mg ovog vitamina.

Iako je vitamin C najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlju imunog sistema, on takođe obezbeđuje kolagen, protein potreban za zarastanje rana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR