Mnoge namirnice, uključujući i jagode, bogate su folnom kiselinom, a redovno konzumiranje kiselih namirnica može da dovede do erozije zuba. U pitanju je stanje koje uništava zaštitni sloj gleđi na našim zubima.
Jednom kada izgubimo gleđ, ona ne može da se obnovi i to može da dovede do brojnih zdravstvenih problema sa zubima, a u najgorem slučaju i njihovo gubljenje.
Na svu sreću, postoje određene stvari koje možete da uradite kako biste zaštitili zube:
Uparite jagode sa namirnicama koje nisu kisele i imaju nizak procenat šećera. Lešnici, bademi, spanać, banane, jabuke i mliečni proizvodi su odličan izbor.
Nemojte da ih jedete stalno u toku dana. Sačekajte nekoliko sati nakon što jedete jagode kako bi pljuvačka neutralisala kiselinu i popravila gleđ.
Ispiranje usta vodom neutrališe kiselinu.
Abrazivi u pasti za zube mogu da dodatno oslabe gleđ. Sačekajte barem 30 minuta pre nego što krenete da perete zube.
(Glas javnosti)