Glas Javnosti

OVO SU PRVI SIMPTOMI novog virusa koji je stigao u Srbiju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Žutilo kože kod dece dovoljan je znak za hitan odlazak kod lekara, jer ovaj simptom ukazuje na moguće prisustvo hepatitisa, naglašavaju gastroenterolozi i infektolozi

Roditelji ne smeju zanemariti simptome kod dece, koji mogu biti brojni, a može doći do povraćanja, dijareje, gubitka apetita, ali i povišene temperature, malaksalosti, uvećanih žlezda na vratu.


Ako roditelji primete da je dete malaksalo, da nema energije, hronično je iscrpljeno i da nema apetit, a da je koža požutela, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, kada postoji opasnost od novog tipa hepatitisa, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smeju zanemariti simptome kod dece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj” kaže za Nova.rs prof. dr Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu.

On naglašava da se ovaj virus širi kapljičnim putem, ali i kontaktom.

- Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska. Može doći do teškog oštećenja jetre, organa koji ima najveći broj funkcija u našem telu. Često ova bolest počinje mučninom, gađenjem, gubitkom apetita-  objašnjava doktor.

Kod 50 odsto dece sa hepatitisom i oštećenjem jetre, dokazano je da je uzrok adenovirus serotip 41.

- To je bolest dečijeg školskog uzrasta, tačnije faringokonjuktivalna groznica. Simptomi su povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu. Može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje i dijareja - ističe prof. dr Delić.

Pedijatar i gastroenterohepatolog, dr Dragan Prokić, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete, koji leči dečaka za kojeg se sumnja da ima novi tip hepatitisa, navodi da je žutilo kože dovoljan simptom za odlazak kod lekara.


- Pacijent nema nikakve bolove, on je klinički dobro, nije životno ugrožen. Međutim to što mu je koža žuta je dovoljan razlog za brigu. Nalazi su pokazali da mu je jetra u jako teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na daljem ispitivanju- kaže za Nova.rs dr Prokić.

Podsetimo, novi tip hepatitisa širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko meseci, a ova bolest posebno pogađa dečju jetru. Novi hepatitis je do sada registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR