Glas Javnosti

OVO SU PET NAČINA DA ZIMI ODRŽITE KRVNI PRITISAK U GRANICAMA NORMALE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/ telegraf

Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem

Održavanje krvnog pritiska u granicama normale je veoma važan zadatak koji zimi može da postane još teži.

Vežbanje i raznovrsna ishrana su "ključni igrači" u snižavanju krvnog pritiska, ali kada je napolju hladno, teško je pronaći motivaciju za vežbanje, dok velika većina "zimskih" trpeza uglavnom sadrži mnogo soli i masti.

Hladno vreme takođe sužava i krvne sudove, što samo po sebi povećava krvni pritisak, dok srce radi mnogo napornije kako bi poboljšalo cirkulaciju.

Ovih nekoliko jednostavnih trikova mogu da vam pomognu da održavate normalne nivoe pritiska tokom zime uprkos hladnom vremenu.

Naravno, ukoliko ste na terapiji za snižavanje krvnog pritiska, nemojte je odbacivati, jer takvo ponašanje može da bude rizično po život.

1. Doručkujte kašu

Ništa ne može da vas zagreje ujutro kao topli doručak. Predlažemo da ujutro spremite kašu od žitarica koje su bogate magnezijumom. Amarant je jedna od njih, jer ne samo da sadrži ovaj mineral koji mnogima od nas često nedostaje, već samo jedna kuvana šolja obezbeđuje čak 160 miligrama, što je veliki deo naših dnevnih potreba.

Magnezijum je bitan jer je, prema pisanju sajta Womans World, njegovo povećanje dnevnog unosa kroz ishranu povezano sa smanjenim rizikom od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

2. Stiskajte lopticu

Nemate volje da se presvučete iz džempera u odeću za vežbanje i da se izvučete iz kuće do teretane? Dobre vesti: ne morate da pomerate celo telo da biste osetili prednosti snižavanja krvnog pritiska.

Sve što je potrebno je da dok gledate TV, stiskate tenisku lopticu, i to onoliko koliko traju reklame. Nedavna studija je otkrila da izometrijski zahvat rukom poput ovog snižava krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom.

3. Igrajte se sa ljubimcem

Nemojte još da odložite tu tenisku lopticu - igranje bacanja i hvatanja loptice ili odlazak u brzu šetnju sa psom može da ima veoma dobar efekat na vaš krvni pritisak.

Studija iz 2013. pokazala je da je posedovanje kućnog ljubimca povezano sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, jer je briga o kućnim ljubimcima povezana sa zdravim navikama i smanjenim stresom.

Unsplash/Mufid Majnun
foto: Glas javnosti4. Udahnite duboko

Dva puta dnevno odvojite po dva minuta da polako udahnete, a zatim potpuno izbacite vazduh.

Naučnici sa Harvarda kažu da duboko disanje – udisanje nazalno četiri sekunde, a zatim izdisanje još četiri – može da snizi krvni pritisak stimulišući deo mozga koji izaziva opuštanje.

5. Skuvajte šolju čaja

Ima li šta lepše kada je napolju hladno, a vi ispijate šolju toplog čaja koji vas zagreva iznutra? Ali, da li ste znali da pijuckanje tog čaja veoma dobro i za vaš krvni pritisak?
Studija iz 2019. godine pokazala je da redovna konzumacija čaja - pogotovo zelenog i crnog - može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti i ima antihipertenzivne efekte, jer smanjuje upale u venama i opušta mišiće.

pixabay
foto: Agroinfo.rsSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR