"Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje, uključujući ometanje hormona, toksičnost za mozak i nervni sistem", rekla je analitičarka Sindi Svenson koja radi za "Environmental Working Group".
"Nedavno sprovedena studija na Harvardu pokazala je da konzumiranje hrane koja sadrži dosta pesticida može čak da poništi sve dobre efekte koje imaju voće i povrće, poput zaštite od srčanih bolesti", dodala je.
Svensonova je objasnila da su naučnici utvrdili da je veća toksičnost ukoliko se koristi kombinacija dva ili više pesticida, "a to je alarmantno jer samo jedna jagoda može da ima do 23 različita pesticida".
Pranje voća i povrća vodom pre jela je u tom smislu obavezno, ali naučnici su nešto ranije otkrili i najbolji način da ove namirnice očistite od pesticida.
Potopite ih u vodu u koju ćete dodati malo sode bikarbone i ostavite da deluje oko 15 minuta. Nakon toga dobro isperite namirnice, prenosi Novi portal.