Trešnje su uz jagode prvi voćni vesnik proleća koji obožavaju sve generacije.
Narodna medicina od davnina im je pridavala niz lekovitih svojstava, a istraživanja su potvrdila da sastojci ovog voća dobro deluju na simptome gihta i artritisa, a smatra se da odlično zamenjuju lekove protiv nesanice.
Iako ne sadrže toliko vitamina C kao jagode, fitoterapeuti ih svrstavaju u izuzetno zdravo voće bogato vitaminima B i A, bioflavonoidima, melatoninom, pa se kaže da, umesto "aspirina", glavobolja prestaje od šake trešanja. Istraživanja su pokazala da 20 trešanja ima 10 puta bolje dejstvo od lekova, piše magazin "Elle".
Ako imate upalu mišića ili od vežbanja ili rada, trešnje će vam dobro doći jer njeni antioksidanti deluju opuštajuće i na mišiće, a kako sadrže puno magnezijuma i kalcijuma, dobre su i za kosti.
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, pa ubrzavaju izlučivanje vode iz organizma. Nemaju masnoće, niskokalorične su, pa ne brinite ako preterate. Dobro će vam doći i za skidanje kilaže, jer u 100 grama ima tek 60 kalorija.
Čaj za kamen u bubregu
Od peteljki trešnje možete napraviti čaj za "čišćenje" bubrega i mokraćnih puteva.
Za pripremu čaja: Uzmite rukohvat peteljki u litar vrele vode i kuvajte dva minuta. Ostavite četvrt sata da se hladi, a onda ocedite i pijte u gutljajima tokom dana.