Jabuke su pune vitamina A, C, B1, B2, PP i E, a sadrže i magnezijum, jod, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, selen i cink. One smanjuju rizik od raka, jačaju imunitet, poboljšavaju pamćenje. Po svemu sudeći, idealne su za naše zdravlje.
Međutim, stručnjaci naglašavaju da unos jabuka u velikim količinama može biti sporno upravo zbog prisustva cijanida u njihovim košticama.
- Unos jabuka u velikim količinama može da doprinese oštećenju zubne gleđi i izazove karijes. Cijanid je otrov sadržan u košticama jabuka, stoga ih je bolje jesti bez koštica - upozorila je nutricionistkinja Nadežda Capkina, a preneo Sputnjik.
Ona takođe dodaje da ljudski organizam može da podnese male količine cijanida, ali da preterani unos može biti vrlo opasan.
ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAHA