Glas Javnosti
Posta

OVO NEMA NI U NAJCRNJIM SNOVIMA: Gotovo iskorenjena zarazna bolest OJAČALA zbog kovida i preti da POKOSI PLANETU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Tuberkuloza je zarazna bolest koja je gotovo iskorenjena, međutim, najnoviji podaci pokazuju da su slučajevi od oboljevajna porasli za 7 odsto sa epidemijom koronavirusa.

Prema rečima stručnjaka, tuberkuloza može biti fatalna ako se ne leči. Engleska je imala najveću stopu tuberkuloze u zapadnoj Evropi 2011. godine, ali od tada broj slučajeva opada. Međutim, problem je ponovo aktuelan zbog epidemije koronavirusa. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva upozorila je danas sve one koji imaju kašalj koji traje duže od tri nedelje da potraže pomoć.


U Srbiji se aktivna imunizacija protiv tuberkuloze sprovodi BCG vakcinom još u prvoj godini života sa ciljem da se spreče određeni teži klinički oblici tuberkuloze, navodi se na sajtu beogradskog Zavoda za javno zdravlje, a prenosi najzena.rs.


U Velikoj Britaniji se vakcina protiv tuberkuloze ne daje redovno od 2005. godine, jer je vrlo retka. Lekari i stručnjaci upozoravaju da se pacijenti moraju obratiti za pomoć ukoliko im kašalj traje duže od tri nedelje i ako ga prati sluz koja može biti krvava. Još neki od simptoma koji mogu ukazivati na problem su i visoka temperatura noćno znojenje, umor ili ekstremni umor, nedostatak daha koji se pogoršava ili nedostatak apetita i gubitak težine.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP