Glas Javnosti

OVO JE TABELA NORMALNOG KRVNOG PRITISKA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mišljenje da je jedna vrednost ista za sve ljude je zabluda.

Nivo krvnog pritiska se menja sa godinama. Parametri neće biti isti za nekoga ko ima 30 i za onog ko ima 60 godina. Kada je on u granicama normale, upućuje na to da je stanje organizma zadovoljavajuće i da srce normalno funkcioniše.

Nivo krvnog pritiska zavisi od snage i brzine srčanih kontrakcija i količine krvi koju ovaj organ može da ispumpa u 1 minutu. Takođe su važna i svojstva same krvi i otpornost vaskularnih zidova.

Poremećen nivo može da dovede do raznih tegoba, pa o njemu treba voditi računa.

Sve zavisi i kakve je konstitucije osoba, da li ima nekih drugih zdravstvenih problema i ostalo. Zaključak je da svaki čovek ima neki "svoj" normalan pritisak, piše "Medicine net".
 

(Foto: Printskrin)

Na primer, ako imate od 30 do 34 godine, normalan pritisak je 121/80, a ukoliko imate nizak (110/77) ili visok (134/85), onda se javite lekaru. Isto tako ako imate od 50 do 54 godine, normalan je pritisak 129/85, dakle malo povišen u odnosu na 20 godina mlađu osobu.

Iz tabele se može zaključiti da što je osoba starija, to je viši normalan krvni pritisak. To je posledica promena u krvnim sudovima, srčanom mišiću i drugim organima koji se sa godinama menjaju.

Visoki, kao i nizak krvni pritisak, mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Kako biste utvrdili tača njegov nivo potrebno je pratiti ga nekoliko dana u kontinuitetu i voditi dnevnik svojih merenja.


Glas javnosti/A01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR