Sledeće stvari ne treba čuvati, već baciti, objašnjavaju stručnjaci.
Korišćenje stare kutije za sočiva jedan je od glavnih uzroka za razvoj infekcije oka jer se na sočivima stvara biofilm koji je pogodan za razne bakterije i prljavštinu. Redovno čistite kutijicu za sočiva i zamenite je na svakih nekoliko meseci.
Sve plastične posude za odlaganje hrane koje nisu napravljene od prozirne plastike ili sadrže polikarbonate štetne su za zdravlje jer mogu da sadrže materije koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa, po imenu BPA. Ova materija je vremenom prestala da se koristi prilikom proizvodnje plastičnih posuda, ali one stare posude koje čuvate jer i dalje služe svrsi verovatno je sadrže. Staklo je uvek zdrava alternativa.
Jako je važno zaštiti kožu od sunca, a u tome nam pomaže krema sa SPF-om. Međutim, kreme za sunčanje sadrže hemikalije koje vremenom prestanu da deluju, odnosno štite nas od sunca, a verovatnoća za razvijanjem bolesti kože se povećava. Najbolje ih je redovno kupovati u malim pakovanjima kako biste uvek bili sigurni da je vaša krema efikasna.
Uprkos tome što neki proizvođači tvrde da ne koriste štetne sastojke u izradi osveživača prostorija, oni i dalje sadrže određene hemikalije koje negativno utiču na ljudsko zdravlje, a koje udišemo kada se mirisna hemikalija rasprši po prostoriji. Odaberite neke od mirisa za koje znate da dolaze iz prirode.
Ako je koristite 2 puta dnevno, kako bi i trebalo, četkica za zube istrošiće se mnogo ranije nego što ćete zaključiti s obzirom na njen izgled. Vrlo je važno menjati četkicu za zube redovno jer se bakterije s četkice lako prenose na zube i usta, a istrošena četkica pritom ne može efikasno da ukloni nečistoće što dovodi do bolesti zubi i desni. Četkica za zube trebalo bi da se menja na svaka 3-4 meseca.
Otvorena kozmetika u tečnom obliku sjajan je dom za bakterije. Na primer, maskaru treba baciti 3 meseca nakon otvaranja jer nanošenje stare maskare može dovesti do nakupljanja bakterija i posledično infekcije i crvenila očiju. Isto pravilo važi i za sjaj za usne, ajlajner, puder i tako dalje.
Nakon obroka ostatke hrane koje ne možete ili ne želite ponovno da jedete, posebno ako se radi o mesu, odložite u kantu za smeće koja ima poklopac. Ostaci hrane lako prikupljaju bakterije koje mogu kontaminirati ostalu hranu i uticati na vaše zdravlje.
Većinu sportske obuće potrebno je baciti nakon što ste u njima prešli 400-500 kilometara. Patike, u kojima na primer trčite, se istroše i više nisu dobre za ono za šta su namenjene, jer prestaju da budu adekvatna podloga za nogu, pa se opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive, što znači da postoje veće šanse za povredu. Čim vidite da su vaše patike istrošene, bacite ih.
Kuhinjski sunđeri su dom za razne klice i bakterije, a kada shvatite da su u svakodnevnom kontaktu s posuđem iz kojeg jedete, bolje je zameniti ih što češće. Stručnjaci savetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korišćenja mogu oprati zajedno sa vešom.
Seckanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te rezove i nesmetano rastu, teško ih se rešiti. Kako biste izbegli zdravstvene probleme, stručnjaci savetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja deluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umesto da se šire one će umreti, piše Ordinacija.hr, prenosi Krstarica.