Glas Javnosti

Ovih pet namirnica opterećuju vaša creva i narušavaju vaš imunitet

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Za odbranu od bolesti najvažnija su zdrava creva, a neka hrana koju svakodnevno koristimo može ozbiljno narušiti naš imunitet. Evo šta bi trebalo da izbegavamo!

Jak imunitet je najvažniji kako bi se naš organizam odbranio od različitih bolesti. Osim što ga stalno treba jačati, trebalo bi izbegavati hranu koja ga narušava.

Osim što su creva glavna za preradu i razgradnju hrane koju unosimo, imaju vrlo važnu funkciju u očuvanju jakog imuniteta, a samim tim i dobrog zdravlja.

Ovo su 5 namirnica koje negativno utiču na crevnu mikrofloru:

Margarin

Linolna kiselina iz ove namirnice je jedan od češćih uzročnika ulceroznog kolitisa. Ova kiselina se takođe nalazi i u orašastim plodovima i različitim semenkama, ali najčešće ih ne konzumiramo u tolikim količinama da bi nam značajnije naškodile.

Slatkiši

Prekomerna konzumacija slatkiša i prostih šećera negativno utiče na creva, a šećeri mogu biti i jedan od ozbiljnih uzročnika raka. Oni uništavaju crevnu mikrofloru što dovodi do umnožavanja patogenih bakterija koje dalje mogu da dopru i do drugih organa digestivnog trakta pa i da izazovu Parkinsonovu ili Alchajmerovu bolest.

Alkohol

Alkohol je jedan od glavnih uzročnika bolesti creva i unutrašnjih organa, poput jetre, želuca. Prekomerno konzumiranje dovodi do brojnih oštećenja koja ne samo da slabe imunitet, već izazivaju i brojna druga ozbiljna oboljenja.

Majonez

Osim što utiče loše na našu figuru, ima štetan uticaj na gastrointestinalni trakt. On poput slatkiša uništava crevnu mikrofloru i sa sobom povlači slabljenje imuniteta kod ljudi. Naravno, ovo sve važi za kupovni proizvod, dok je domaći majonez u svakom slučaju zdraviji.

Meso

Ovde se najviše misli na mesne prerađevine poput viršli, kobasica i slično. One sadrže opasne supstance (nitrozamine) koje povećavaju rizik od pojave maligniteta. Ni masno meso poput svinjetine i jagnjetine nije najbolje rešenje ako se često konzumira jer opterećuje creva i teško se vari. Preporuka je da se crveno meso ne jede više od dva puta nedeljno, a da se u obroke više uvrste bele vrste mesa poput piletine i ribe.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR