Glas Javnosti

OVE SU 4 MAGIČNE VOĆKE: Pomoću njih REŠITE vaše probleme sa PROBAVOM

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U zdravom organizmu, telo treba da proizvede sve digestivne enzime koji su mu potrebni.

Problemi sa probavom prouzrokuju brojne druge zdravstvene tegobe, koje mogu prerasti u hronična oboljenja kakvi su zadržavanja viška vode u organizmu, neprestana nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela. Ljudi koji imaju problema sa probavom najčešće nemaju dovoljno digestivnih enzima, pa prvo rešenje svojih tegoba mogu pronaći u konzumiranju hrane bogate enzimima.

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, među najboljima su određene sveže voćke. Konzumiranje osih namirnica u sirovom stanju je ključno za bolju probavu.Ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, veliki izvor enzima koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke, proteinske digestive enzime. Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugerišu da može pomoći kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju. Osim toga, ananas sadrži obilje vitamina C i brojnih drugih nutritijenata.Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje podstiču rad metabolizma. Pored toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu. Najbitnije za bolju probavu je lipaza, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka sa visokim procentom masti. Osim toga, avokado može pomoći da se osećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba sa celijaklijom ili intolerancijom na gluten!

Unsplash/Jonas Kakaroto

Kivi se naziva super voćem jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima. Takođe je i dobar izvor vitamina E. Kivi je odličan za regulisanje probave jer sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein. Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati. Kivi pomaže u probavi i onih teško probavljivih protina, među kojima su kazein i sojin protein. Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina – enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrat kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane takođe sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela. Osim toga, njihovo delovanje je probiotsko i stimuliše rad creva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju creva i deluju poput prirodnog laksativa na zatvor, piše Informer.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR