Izvor selena u hrani se nalazi u različitim namirnicama, koje je moguće konzumirati svakodnevno. Preporučena dnevna doza selena je 70 mgc koju treba uneti hranom.
Kada su u pitanju mesa, najveća količina selena nalazi se u govedini, osim toga ima ga u piletini, svinjetini i ćuretini. Osim toga nalazi se i u telećoj džigerici i uopšteno u crvenim mesima.
Pečurke su takođe bogate selenom, ali i drugim esencijalnim nutrijentima. One sadrže dosta vlakana, a ne sadrže mnogo masnoća, kalorija i ugljenih hidrata.
Plodovi mora i riba dobar su izvor selena, a možete ga pronaći u sadrinama, tunjevini, račićima, škampima, dagnjama i posebno u lososu. Porcija od 100 gr lososa sadrži čak 41,5 mcg selena.
Jaja, a posebno žumance je bogato selenom. Pored toga i mahunarke, poput graška, kikirikija, suncokreta, pasulja i putera od različitog koštunjavog voća su namirnice koje obiluju ovim antioksidantom.
Čokolada, odnosno nezaslađeni kakao ili topla čokolada i sve što sadrži ovu namirnicu, sadrži i selen.
(Glas javnosti)