Glas Javnosti
posta

OVE ČINJENICE O MENOPAUZI SIGURNO NISTE ZNALI: Danas je svetski dan menopauze

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svetski dan menopauze se obeležava svake godine 18. oktobra, kako bi se podigla svest, razbila stigma i istakle dostupne opcije podrške za poboljšanje zdravlja i blagostanja žena. Svetski dan menopauze ustanovili su 1984. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodno društvo za menopauzu (IMS) sa namerom širenja svesti o ovom stanju koje pogađa žene kako stare.

Tema Svetskog dana menopauze 2022.godine je “Spoznaja i raspoloženje”. Kognitivne tegobe su česte kod žena srednjih godina i povezane su sa smanjenim kvalitetom života. Ove kognitivne tegobe su pouzdano potvrđene i dokumentovane tokom menopauze. Menopauza je termin koji se koristi za opisivanje prirodnog pada ženskih reproduktivnih hormona, počevši između 45. i 55. godine, kada telo doživljava svoj poslednji menstrualni ciklus, piše Glas Podrinja.

Uobičajeni simptomi menopauze uključuju, prestanak menstrualnog krvarenja, valunge, noćno znojenje, promene raspoloženja i poremećaje sna. Svi ovi simptomi mogu dovesti do povećanja anksioznosti i depresije. Nakon menopauze, žene su u većem riziku od razvoja stanja poput srčanih bolesti i osteoporoze. Većina tretmana za menopauzu se fokusira na simptomatsko olakšanje jer je to normalan deo starenja i kao takvo, nije izlečivo stanje.


Stanje nije proučavano onoliko koliko bi trebalo i o njemu se otvoreno ne govori, tako da obeležavanje Svetskog dana menopauze viđeno je kao rešenje za ove probleme podsticanjem razgovora i istraživanja o menopauzi i njenim efektima.

Kako ljudi širom sveta žive duže, sve više i više žena će verovatno prolaziti kroz menopauzu. Važno je da smo spremni za efekte koji se mogu desiti kao rezultat menopauze kako bismo mogli da živimo bolje i zdravije.

5 VAŽNIH ČINjENICA O MENOPAUZI KOJE TREBA DA ZNATE


Žene mogu doživeti menopauzu pre 40 godina.

Kada jajnici žene prestanu da funkcionišu normalno pre nego što žena napuni 40 godina, nastaje rana menopauza.


Menopauza može povećati rizik od bolesti.

Promenjivi nivoi hormona u ovom trenutku mogu učiniti telo ranjivim na bolesti srca i neke vrste raka.

Nesanica je najčešći simptom. Istraživanja pokazuju da je 94,5% žena u menopauzi izjavilo da nisu spavale tokom ovog perioda.

Postoji prelazni period do menopauze.

Perimenopauza, kada se telo priprema za menopauzu, može početi i do 10 godina pre menopauze.
Žene se osećaju odlično nakon menopauze.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR