Glas Javnosti

OVE 4 NAMIRNICE KOJE POZITIVNO UTIČU NA KRVNU SLIKU: Pune su GVOŽĐA i VITAMINA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Namirnice koje podstiču kvalitet krvne slike bi trebalo konzumirati svakodnevno.

Krv važi za najvažniju tečnost, jer prenosi kiseonik, hranljive materije, hormone, enzime, vitamine i minerale do svih ćelija u telu.

Pored toga, krv je zadužena za otklanjanje otpadnih materija iz organizma i reguliše kiselo-baznu ravnotežu, kao i telesnu temperaturu.Toliko je važna da od nje zavise svi sistemi u organizmu, a jedan od veoma važnih faktora koji utiče na njen kvalitet je svakako pravilna ishrana, prenosi Telegraf.

Postoje brojne namirnice koje pozitivno utiču na krvnu sliku, a ovo su samo neke od njih:

1. Aronija

Obogaćena jodom, gvožđem, fosforom, kalcijumom i velikim brojem drugih elemenata, minerala, vitamina i antioksidanasa, aronija je pravi čuvar krvi, tela i fizičkog izgleda, čija upotreba datira od početka 19. veka.

Unošenjem 50 grama aronije dnevno, potkrepljuje se gotovo 50 odsto potrebnog unosa gvožđa.

Pixabay/JillWellington

2. Cvekla

Cvekla je vrlo korisna za one koji pate od anemije zbog nedostatka gvožđa. Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina.

Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.

3. Nar

Nar nazivaju rajskim voćem, a to nije slučajno, jer ima brojne zdravstvene koristi. Nar sadrži visok nivo vitamina C, a on povećava apsorpciju gvožđa u krvi. 

Pixabay/JillWellington

4. Spanać 

Ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem poput spanaća veoma je dobra za krvnu sliku. Spanać je bogat gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR