Glas Javnosti

OVAS, NAMIRNICA KOJA IMA SVOJE PREDNOSTI : Stručnjaci otkrivaju kako utiče na rad štitne žlezde

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ovas je dobar dodatak našoj ishrani jer pogoduje pravilnom radu štitne žlezde i proizvodnji njenih hormona. Zahvaljujući povećanju zdravstvene svesti, mnogi ljudi počeli su da teže zdravijim izborima hrane. U tom pogledu, veoma visoko mesto na zdravstvenoj lestvici zauzima ovas koji ima mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Studije su otkrile da konzumiranje ovsene kaše može pomoći u upravljanju dijabetesom, smanjenju rizika od srčanih oboljenja, smanjenju krvnog pritiska i još mnogo toga. Ispostavilo se da ovsena kaša dnevno takođe može da spreči probleme sa štitnom žlezdom.


Štitna žlezda, oblika leptira, nalazi se u vratu i svaki problem u vezi s njom utiče na njen rad i proizvodnju hormona. Tiroidni hormoni igraju važnu ulogu u disanju, varenju, raspoloženju, telesnoj težini i otkucajima srca. Jedna od ključnih komponenti držanja hormona štitne žlezde pod kontrolom je konzumiranje odgovarajuće hrane.


Studija objavljena u Sudanese Journal of Pediatrics otkrila je da je uravnotežena ishrana važna komponenta za održavanje zdrave funkcije štitne žlezde. Stručnjaci sugerišu da ovas može biti deo ove ishrane.

Dr Pavithra N Raj, glavni dijetetičar u Manipal Hospital u Yeswanthpur, Karnataka, rekla je za HealthShots da je ovas ima nekoliko izvrsnih hranljivih sastojaka koji su dobri za osobe koje imaju probleme sa štitnom žlezdom.

Ovas je odličan izvor vitamina B i E, cinka, bakra, magnezijuma, mangana i gvožđa, koji proizvode hormone štitne žlezde i održavaju njihovu ravnotežu. Sadrži i jod, neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Ovas je takođe izvor antioksidanata avenantramida (AVA),  grupe difenolnih kiselina koje se nalaze samo u ovsu. Bogat polifenolima, ovas može pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od autoimunih bolesti povezanih sa štitnom žlezdom, dodaje dr Raj.

Prednosti konzumiranja ovsa nisu ograničene samo na štitnu žlezdu. On sadrži i složene ugljene hidrate i ima nizak glikemijski indeks, pa se metabolizam povećava sa dodatnim vlaknima jer telo mora više da radi da bi razgradilo cela zrna. Ovo, zauzvrat, daje energiju telu.

Glas javnosti/T02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR