Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja.
Uzimamo ona koja su nam "lepa na oko", a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbegavamo. Stručnjaci su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu.
"Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još putuje kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa", tvrde oni.
Da li je bezbedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je – "da". Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.
Glas javnosti /U01S