Kumin, jedan od najstarijih i najčešće korišćenih začina u svetskoj kuhinji, izdvaja se po svom toplom i blago gorkom ukusu koji dodaje kompleksnost mnogim jelima.
Pored svojih kulinarskih upotreba, kumin je pokazao mnoga lekovita dejstva i dugo se koristi u tradicionalnim medicinskim sistemima za lečenje stanja poput dijabetesa i gastrointestinalnih bolesti.
Postoje različite vrste ovog začina u zavisnosti od boje njegovog semena i intenziteta mirisa:
– beli kumin: najčešći je u gastronomiji evropskih zemalja
-crni kumin: manji od belog kumina, ali sa jačim, gorkim ukusom.
Kumin je dobar izvor biljnog gvožđa, pri čemu porcija od jedne kašičice pokriva 22 posto dnevnih potreba. Pored gvožđa, kumin sadrži i druge hranljive materije, uključujući kalcijum koji podržava zdravlje kostiju, i magnezijum, mineral potreban za zdrav odgovor na stres.
Sa probavnog aspekta , beli kumin se tradicionalno koristi kao prirodni lek za ublažavanje problema sa stomakom, poput loše probave, gasova i grčeva. Njegova sposobnost da stimuliše proizvodnju želudačnih sokova poboljšava varenje i može da bude korisna osobama koje pate od slabe probave.
Na kraju, ne treba da se zaboravi da kumin može izuzetno da pomogne u poboljšanju kvaliteta sna. Kumin, posebno u infuziji, koristi se vekovima kao prirodan lek za indikaciju opuštanja i poboljšanje noćnog odmora zbog svojih umirujućih svojstava. Kumin sadrži komponente poput terpinena i karvona, koji imaju blage sedativne efekte na nervni sistem i mogu da pomognu u smanjenju stresa i anksioznosti, faktora koji otežavaju san.
Pregled osam studija pokazao je da suplementacija kuminom poboljšava osetljivost na insulin i dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi na prazan stomak, kao i do smanjenja markera dugoročnog kontrole šećeraq u krvi, hemoglobina A1C (HbA1c).
Pošto je bogat antioksidansima, sadrži fenolnu kiselinu i flavonoide, pa kumin štiti i od slobodnih radikala.
Glas javnosti /U01S