Glas Javnosti

Ovaj hleb slobodno možete da jedete iako ste na dijeti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako spadate u one koji svoj dan započinju doručkom u kome je neizostavna namirnica svež hleb, verovatno znate da je upravo hleb jedna od onih namirnica koje treba oprezno jesti zato što je energetski vredna namirnica.

Možete ga naći raznih oblika i vrsta, sasvim običnog ili egzotičnog, ali jedno je sigurno: hleb goji. Da li to važi za sve vrste ili ima nekih koji su „poželjniji” što se tiče održavanja dobrog stasa?

Dve najzastupljenije vrste hleba su beli i crni, a polemika oko toga koji je bolji, ukusniji i zdraviji traje, iako je mala razlika između njih. Kada potražite kalorijske vrednosti raznih vrsta peciva, naći ćete da beli hleb ima 235 kilokalorija na 100 g, dok crni ima 224 kilokalorije na 100g. Razlika u kalorijama je zanemarljiva, ali razlika u nutritivnoj vrednosti sigurno nije. Crni (pšenični) hleb je bogatiji mineralima od hleba od belog brašna, a takođe i vlaknima, što podstiče bolji rad creva. Belo brašno je brašno od potpuno oljuštenog zrna pšenice. Znači – ne sadrži mekinje, omotač u kojem je najveći procenat vlakana i minerala. Crno brašno je od delimično oljuštenog zrna, ali ipak sadrži veći procenat mekinja, objašnjava Jasna Vujičić, nutricionista, a prenosi Politika.

U ovoj „borbi” crnog i belog hleba ne treba zaobići ni graham hleb koji je proizvod od brašna dobijenog mlevenjem integralnog zrna (neoljuštenog). Graham hleb, gle čuda, ima manju energetsku vrednost od prethodnih, svega 206 kilokalorija na 100g. Ima grublju strukturu, ali je zato najzdraviji od pomenutih pšeničnih hlebova, pa ga rado jedu i dijabetičari.


Hleb, naravno, ne mora da bude samo pšenični. U radnjama često nalazimo i mešane hlebove, ražani, ječmeni, heljdin i druge. Kalorijski gledano, svi oni imaju približno istu kalorijsku vrednost, ali razlika je u strukturi i nutritivnom sastavu. Hleb možete napraviti i sami, bez onih pekarskih aditiva i sa raznim semenkama, što će znatno popraviti njegov kvalitet. Budite oprezni, jer što je više kaloričnih sastojaka i hleb će biti kaloričniji! Kalorije u hlebu prvenstveno dolaze od velikog sadržaja ugljenih hidrata iz brašna, pa se hleb kao namirnica može uporediti sa, na primer, marmeladom, koja ima 261 kilokaloriju na 100g!

Ako ste rešili da smršate i želite da nađete meru u svemu što jedete, to učinite i sa hlebom. Ukoliko ste do sada jeli beli hleb, probajte da ga zamenite crnim ili graham hlebom, ali bilo kako bilo, ne izbacujte hleb iz jelovnika.



Glas Javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR