Glas Javnosti

Ova namirnica sadrži MALO KALORIJA, UBRZAVA METABOLIZAM i POBOLJŠAVA PROBAVU, a veoma se lako sprema i naročito je popularna preko leta!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kukuruz je jedna od omiljenih sezonskih namirnica koja nije samo veoma ukusna i jednostavna za pripremu, već donosi mnogo koristi za naše zdravlje ako je redovno konzumiramo.

Prema nutricionistima, kukuruz sadrži malo kalorija, ali velike količine ugljenih hidrata, aminokiselina, vitamina B, folne kiseline, niacina, fosfora, kalijuma i magnezijuma, prenosi WebMD. Baš zbog toga stručnjaci preporučuju da bi ovu namirnicu trebalo često da jedemo.

Zahvaljujući mnogobrojnim hranljivim vrednostima, konzumiranje kukuruza ima mnoge prednosti. Jedna od njih je smanjen rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Stručnjaci objašnjavaju da je ova namirnica odličan izvor kalijuma, važne supstance koja pomaže regulisanju krvnog sistema održavajući pravilan protok krvi i snažan rad srca.

Kukuruz takođe sadrži i lutein, karotenoid sličan vitaminu A, koji se često nalazi u voću i povrću. Poznat je po smanjenju rizika od degeneracije makule, katarakte i drugih očnih bolesti. Takođe, konzumacija kukuruza doprinosi boljoj probavi.

Glas javnosti ilustracija
foto: Glas javnosti

Razlog tome je što ova sezonska namirnica obiluje dijetalnim vlaknima koja su neophodna za održavanje zdravog načina života, a pružaju i druge prednosti, poput regulacije crevnih funkcija, upravljanja nivoima šećera u krvi i ubrzanja metabolizma, što pomaže pri mršavljenju.

I na kraju, ali ne manje važno, redovno konzumiranje kukuruza smanjuje rizik od demencije, posebno Alchajmerove bolesti. Naime, sadrži antioksidans kvercetin, za koji istraživači veruju da može imati zaštitni efekat protiv ovih bolesti. Kvercetin štiti nervne ćelije i smanjuje neuroinflamaciju, potencijalno smanjujući učestalost demencije.

Glas javnosti / P04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR