Ova vrsta hrane podstiče hronične upale u organizmu i tako povećava rizik obolevanja od raka, pokazali su podaci prikupljeni tokom 15 godina od čak 318.000 ispitanica.
Kod žena koje su konzumirale najviše ovakve hrane rizik je bio veći od prosečnih 12 odsto, a ispostavilo se da su upravo ove žene najčešće bile nesklone hrani koja bi imala protivupalni efekat, kao što su povrće, posebno mahunarke, integralne žitarice, nezasićene masti....
Dobar izbor hrane, ali i čaj od kima tokom trudnoće važni su za zdravlje žene.
Osim toga što se kim koristi kao aromatični začin, ova dvogodišnja biljka je i lekovita. Naime, od semena kima se kuva čaj za jačanje želuca, bolje varenje i izbacivanje mokraće. On se posebno preporučuje dojiljama, jer smiruje grčeve materice, a tokom dojenja ubrzava lučenje mleka.
Čaj se priprema tako što se jedna kašika semena kima prelije sa 2,5 dl vrele vode, kuva pet minuta, ostavi nekoliko minuta poklopljeno, procedi i pije toplo i zaslađeno medom.
(Glas Javnosti)