Glas Javnosti

OVE NAMIRNICE POVEĆAVAJU RIZIK OD RAKA DOJKE: Dobar izbor hrane važan za zdravlje žene

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Učestala zastupljenost mesnih prerađevina u ishrani i visok unos crvenog mesa, kao i šećera i zasićenih masti za 12 odsto povećava rizik obolevanja od raka dojke, objavili su istraživači iz instituta IROCA u Barseloni.

Ova vrsta hrane podstiče hronične upale u organizmu i tako povećava rizik obolevanja od raka, pokazali su podaci prikupljeni tokom 15 godina od čak 318.000 ispitanica.

Kod žena koje su konzumirale najviše ovakve hrane rizik je bio veći od prosečnih 12 odsto, a ispostavilo se da su upravo ove žene najčešće bile nesklone hrani koja bi imala protivupalni efekat, kao što su povrće, posebno mahunarke, integralne žitarice, nezasićene masti....

 

Dobar izbor hrane, ali i čaj od kima tokom trudnoće važni su za zdravlje žene.

Osim toga što se kim koristi kao aromatični začin, ova dvogodišnja biljka je i lekovita. Naime, od semena kima se kuva čaj za jačanje želuca, bolje varenje i izbacivanje mokraće. On se posebno preporučuje dojiljama, jer smiruje grčeve materice, a tokom dojenja ubrzava lučenje mleka.

 

Čaj se priprema tako što se jedna kašika semena kima prelije sa 2,5 dl vrele vode, kuva pet minuta, ostavi nekoliko minuta poklopljeno, procedi i pije toplo i zaslađeno medom.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR