Glas Javnosti

OVA MUZIKA SMANJUJE HOLESTEROL: Kardiolog otkriva i uz koje ritmove smanjite rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jedno od najefikasnijih sredstava protiv stresa je nuzika je, bilo da je sviramo ili samo slušamo, poručuju američki kardiolozi.

Kako je Istraživanjem utvrđeno slušanje ili izvođenje omiljene muzike izaziva osećaj blagostanja, koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Naime, tokom istraživanja došlo se do saznanja da prijatna muzika smanjuje učestalost anginoznih napada, deluje povoljno na regulaciju krvnog pritiska i aritmije, što rezultira boljim kvalitetom života, a samim tim i produžetkom životnog veka.

Doktor Majk Miler, kardiolog Medicinskog centra Univerziteta Merilend u Baltimoru i jedan od autora ovog istraživanja, navodi da izvođenje ili slušanje omiljene muzike izaziva osećaj blagostanja, koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem.

Američki kardiolog je, međutim, upozorio da to važi samo za omiljene ritmove, dok muzika koju ne volimo ima sasvim suprotni, negativni efekat. Miler je godinama proučavao efekat sreće ili stvari koje ljude čine srećnim, na rad srca.

Počeo je istraživanje sa smehom i ustanovio da on utiče na širenje krvnih sudova i time omogućava slobodniju cirkulaciju krvi. Proučavajući uticaj muzike na srce, Miler je ustanovio da bi često slušanje omiljene muzike moglo da dovede i do smanjenja holesterola i rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Prilikom slušanja omiljene i prijatne muzike luči se nitritni oksid, hemijski endorfin koji je povezan s osećanjem sreće.

(Glas jvanosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP