Glas Javnosti

Ova biljka raste na ALPIMA i na VRHOVINA STARE PLANINE a otkriveno je da ima IZUZETNO LEKOVITA SVOJSTVA!

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Brojsov koprenjak je biljka koja jača srce,  reguliše oslabljen rad,  tradicionalno se najviše koristi za tegobe želuca i čišćenje organa za varenje. Rešava poremećaj varenja, otklanja grčeve, nadutost, zatvor i upalne procese digestivnog trakta.

Takođe, pospešuje apetit i bolji rad želuca i creva. Efikasna je protiv migrene i ženskih bolesti, a podstiče i izlučivanje žuči. 

Zbog važnosti koju ima u tradicionalnoj medicini alpskih naroda, zovu ga i majčin koren, majčinsko zelje, velestika. Ekcem, osipi, lišajevi, rane i druge kožne promene uspešno se uklanjaju preparatima alpskog majčinog korena. Sa ovom biljkom reguliše se menstrualni ciklus i izaziva menstruacija ukoliko izostane, otklanjaju tegobe materice. Ova višegodišnja biljka raste i do pola metra, ima uspravnu i golu stabljiku iz koje izbijaju tanki listovi. Cvetovi na vrhu su poput štitastih cvasti od bele do crvenkasto roza nijanse. 

Ova retka i vrlo lekovita biljka se može naći na Koprenu, jednom od vrhova Stare planine, otkrivena je Meum mutellina, a prirodno stanište joj je na Alpima. Koprenjak raste na sunčanim padinama sa nadmorskom visinom iznad 1.000 metara. 

U lekovite svrhe listovi se beru od maja do kraja septembra i suše na toplom mestu. Semenke se skupljaju u septembru, dok se koren vadi od biljke sedam godina stare, takođe u septembru. 

Deo korena sa izdancima se uvek ostavlja da bi biljka mogla i dalje da raste.

- Sveži listovi se koriste za poboljšanje oslabljenog apetita i tegoba tokom varenja.
- Semenke deluju na urinarni trakt, ženske bolesti i takođe jačaju apetit.
- Koren pomaže kod tegoba organa za varenje.
- Svi delovi biljke mogu da se koriste kao začin.

Monasi iz alpskih manastira ostavili su mnoštvo recepata sa ovom biljkom, a ta biljka se može naći upravo kod nas u Srbiji.

Kako pripremiti čaj: Jednu kafenu kašičicu suvog lista, preliti sa 2,5 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti od 1-3 šolje na dan.
Seme se može isto koristiti kao čaj tako da jednu kafenu kašičicu semenki prelijemo sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti 1-3 šolje dnevno u zavisnosti od oboljenja.

(Glas javnosti/Agroinfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR