Cikorija je veoma lekovita biljka, poznata od davnina. Poznata je njena upotreba u sprečavanju raka. Posebno je značajna i u detoksikaciji jetre, a primenjivala se i kod bolesti žutice, gihta i reumatizma. Može se jesti kao salata ili kao dodatak različitim jelima, a od nje se pravi i čaj. Takođe, može se napraviti i sok od ove biljke, koji u kombinaciji sa sokovima od šargarepe, peršuna i celera postiže odlične rezultate u ispravljanju defekata vida. Konzumiranje 200 do 300 ml ovakvog soka dnevno u mnogim slučajevima za samo nekoliko nedelja obnavlja vid i otklanja potrebu za nošenjem naočara.
Cikorija sadrži inulin, pektine, belančevine, ugljene hidrate, vitamine A i C. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, gvožđe i mangan. Pomaže kod probavnih smetnji, smanjuje holesterol, deluje sedativno i smanjuje stres. Bogata je prirodnim antioksidansima i pomaže u otklanjanju opasnih slobodnih radikala. Smanjuje bol u mišićima i zglobovima.
(Glas javnosti/Herbalia ORG)