Glas Javnosti

Osvežavajuće POVRĆE koje se bori protiv bolova u zglobovima

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Lubenica je glavna u sezoni, obožavana zbog svog slatkog i tako osvežavajućeg ukusa.

Lubenica sadrži l-citrulin - oko 250 miligrama (mg) po šolji. L-citrulin je aminokiselina koju vaše telo pretvara u aminokiselinu arginin. Istraživanja potvrđuju da se nivoi arginina mogu povećati unosom citrulina iz lubenice.

Ovo vredi napomenuti jer se arginin koristi u sintezi azotnog oksida i igra ključnu ulogu u kardiovaskularnim i imunološkim funkcijama. Azotni oksid pomaže vašim krvnim sudovima da se opuste i poboljšava protok krvi. Ne samo da je ovo korisno za zdravlje vašeg srca, već može pružiti i prirodni tretman erektilne disfunkcije i pomoći u ublažavanju bolova. Kada su sportisti pojeli oko dve šolje svežeg soka od lubenice, imali su smanjenja otkucaja srca i bol u mišićima nakon 24 sata. Ako niste ljubitelj lubenicinog soka, možete dobiti L-citrulin od konzumiranja lubenicine kore.

 

Kora lubenice je vrlo slabo iskorišćena, jer je ona u potpunosti jestiva (kao i semena lubenice).
Umesto da koru bacite, iseckajte je i bacite u blender za osvežavajući dodatak smoothiejima i sokovima (odaberite organsku lubenicu ako nameravate da jedete koru). Da se ​​vratimo na dobre stvari, meso lubenice čini više od 90 procenata vode, ali je takođe veoma dobar izvor likopena, moćnog antioksidansa koji je posebno poznat po svojim potencijalnim efektima protiv raka.

Likopen takođe ima antiinflamatorne prednosti, koje dodaju lubenici svojstva ublažavanja bolova. Ako tražite više razloga da jedete lubenicu, to je takođe dobar izvor vitamina C , beta-karotena i dodatnih antioksidanata. Sadržaj likopena, beta-karotena i ukupnih antioksidanata raste kako zre lubenica, zato budite sigurni da je meso lepo i zrelo - čak i tamnocrvene boje - pre nego što ga pojedete kako biste ubrali najviše nutritivnih blagodati.

Konzumiranje koštica lubenice u određenoj umerenoj količini (na primer u obliku čaja), preporučuje se kod mnogih zdravstvenih problema, kao što su pročiščavanje bubrega, bakterija ešerihija koli, itd. 

1. Koštice lubenice deluju kao laksativ 2. Koštice lubenice pročišćavaju organizam i čuvaju zdravlje bubrega 3. Koštice lubenice za kardio-vaskularno zdravlje 4. Koštice lubenice su jako hranljive 5. Koštice lubenice za lečenje Ešerihije Coli...
Zrelu lubenicu ubrati tako što ćete izabrati onu koja je teška po svojoj veličini sa mutnim, žutim (ne belim ili zelenim) pegom na donjoj strani (mesto je gde se odmarala na zemlji na terenu).

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR