Glas Javnosti

Остеопороза – тихо разара Ваше кости

Zdravlje
Autor: Novosti.rs/foto: pixabay

Не можете да осетите губитак коштане масе и нисте свесни шта се догађа, док штета не буде већ учињена

Да ли сте знали да остеопороза погађа једну од две жене старије од 50 година? Такође је проблем за једног на свака четири мушкараца. Погодите шта је први симптом? Ја ћу вам рећи, то је сломљена кост. Ви не можете осетити губитак коштане масе у периоду кад се он дешава, и често, нисте свесни шта се догађа док штета не буде већ учињена, истиче доц. др Анђела Миловановић, специјалиста за физикалну медицину и рехабилитацију у Клиничком центру Србије.

Не боли, док се кост не преломи

Остеопороза је фактор ризика за прелом. Одликује је ниска коштана маса, али и промењена структура костију, због чега оне постају крхке и ломљиве. Не боли, све док се не догоди неки прелом, који се већ сматра компликацијом остеопорозе. Да ствар буде још гора, прелом кости се често не дешава због озбиљне повреде или пада. Могу га изазвати најобичнији загрљај или кијање.

Сломљена кост није смак света, зар не?

Често чујем коментар особа које сматрају да прелом није ништа страшно. Многи су сломили руку или ногу као млађи, и врло брзо кост је зарасла, а они су се осећали сасвим добро. Међутим, прелом у младости није ни приближно исти као прелом у зрелим годинама. Поред тога, неретко је због прелома потребна и хируршка интервенција након које је потребно време за опоравак. Тада је помоћ у кући неопходна, што ставља притисак на породицу и пријатеље. Активности и квалитет живота се након прелома значајно смањују. Томе треба додати и чињеницу да је један прелом изазван остеопорозом, озбиљан показатељ да ће се у будућности сломити још нека кост, истиче др Миловановић.

Који су преломи најопсанији и због чега настају?

Од нарочитог значаја су преломи кичмених пршљенова, кука и ручног зглоба, мада се могу десити и преломи ребара, као и других костију. Међутим, треба издвојити преломе кука, јер су његове последице драстичне. Смртност у првој години након прелома кука је чак 20%, док 30% људи који су имали овакву фрактуру остају са трајним инвалидитетом.

Које су компликације остеопорозе?

Компресивни преломи кичмених пршљенова су једна од најчешћих компликација остеопорозе. Врло често и не знамо да је дошло до прелома. Преломи доводе до бола, који може прећи и у хроничан, а у зависности на ком делу кичменог стуба је дошло до прелома може довести и до других озбиљних симптома. Тако се могу јавити проблеми с дисањем, проблеми с моториком руку, ногу, трњење. Особа примећује да се смањила и да има деформитет кичменог стуба.

Засто су жене у већем ризику за настанак остеопорозе?

Остеопороза је повезана с менопаузом тј. губитком естрогена. Већи ризик од остеопорозе имају жене које су ушле у менопаузу пре 45. године, жене ситније грађе, као и особе које су мање физички активне. Различити лекови могу довести до остеопорозе (кортикостероиди, хемиотерапија, антиепилептици, антикоагуланси итд..). Недовољан унос калцијума и витамина Д је снажан фактор ризика у настанку ове болести, наводи др Миловановић.

Како да спречимо преломе и остеопорозу?

Од изузетног значаја је физичка активност, јер представља јак стимуланс за стварање коштане масе. Читавог живота треба водити рачуна о уносу витамина К2 и Д3. Калцијум који уносимо исхраном костима даје чврстину, али само уколико у организму има довољно витамина К2 и Д3. У недостатку ових витамина калцијум се не уграђује у кости, већ се таложи у меким ткивима као што су хрскавица зглобова, крвни судови, бубрези и остала мека ткива. Последице су двоструке: кости постају порозне и лакше се ломе, а зглобови постају болни и склони пропадању.

Препарат Хербико® К2Д3 је мој избор због јединствене формулације. Садржи супериорну форму витамина К2 са највећом биолошком расположивошћу и најдужим дејством. Повећавајући минералну густину костију, препарат К2Д3 помаже у спречавању настанка остеопорозе. Преломи у зрелим годинама често означавају почетак неповратног опадања квалитета живота, зато реагујте на време, истиче на крају доц. др Миловановић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR