Glas Javnosti

OSEĆATE I UMOR I TREMU? Telo vam poručuje šta mu TAČNO SMETA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Koji su to znakovi koji ukazuju da pijete previše kafe?

Možda će vas začuditi, ali zapravo je preporuka da ljudi ne piju više od 28 kafa sedmično, što je otprilike četiri kafe dnevno. Međutim, konzumiranje veće količine od toga može imati negativne efekte na zdravlje - posebno na životni vek.Zato pripazite na pokazatelje da možda pijete previše kafe.

Osećaj teskobe

Prosečna šolja sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri kafe, dnevno biste uneli oko 500 miligrama kofeina. Jedna studija časopisa Journal of Psychopharmacology izveštava da konzumacija kofeina u toj meri može uzrokovati povećan stres, osećaj teskobe, pa čak i depresiju. Konzumacija više od 1.000 miligrama kofeina sedmično pokazala se u istraživanju kao preduslov visoke anksioznosti.Teškoće sa spavanjem

Redovna konzumacija kafe može uzrokovati probleme s uobičajenim navikama spavanja, posebno ako redovno ispijate kafu poslepodne. Istraživanje sprovedeno nad 197 srednjoškolaca pokazalo je da su se oni koji su unosili više kofeina budili ranije i bili pospaniji tokom dana u poređenju sa grupom koja je unosila manje količine kofeina. Iako redovno ispijanje kafe ima puno zdravstvenih prednosti, preporučuje se svođenje dnevnog unosa kafe na minimum, i to ujutro, kako biste imali kvalitetniji san noću.

Unsplash/Mehrpouya H

Ubrzan rad srca

Jedna kontrolisana studija pokazala je da ispijanje 100 miligrama kofeina između svakog sata do pet sati nije izazvalo ubrzan rad srca. Međutim, utvrđeno je da ispijanje velikih količina ipak može dovesti do izmenjenog ritma otkucaja srca.

Trema

Jeste li ikada doživeli da se tresete nakon previše kafe? To se zapravo može definisati kao predoziranje kofeinom. Studije navode da to može uzrokovati glavobolju, tremu, poteškoće sa spavanjem i povećan broj otkucaja srca. Ako imate bilo koju od ovih teških nuspojava, treba da potražite pomoć lekara, piše Klix.ba.Osećaj umora

Prirodno je da se okrenete kafi ili drugim oblicima kofeina kada se osećate umorno. Ali jeste li znali da previše kofeina zapravo može imati negativan učinak? Pogotovo ako uključuje dodate šećere. U jednoj studiji utvrđeno je da redovno ispijanje kofeinskih napitaka, posebno sa šećerom, uzrokuje mentalni umor.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR