Na istoku naše zemlje nalazi se biser prirode - Stara planina na kojoj se nalazi 1195 vrsti poznatih biljaka, među kojima su i divlje vrste voća i lekovitog bilja. Među popularnim i skrivenim vrstama, nalazi se jedna posebna – divlja kupina. Da li ste znali da list divlje kupine ima isti sastav, ukus i efekat kao zeleni čaj? Ali, za razliku od zelenog čaja nema kofein i teofilin koji u većoj količini izazivaju vrlo neprijatna neželjena dejstva.
Čaj od Nane je u širokoj upotrebi na našim prostorima. Ono što mnogi ljudi ne znaju je, da, pored pitome nane, postoji nešto još bolje – divlja nana! Ako ste se ikada zapitali koje biljke poseduju najviši procenat aktioksidanasa, dobili ste jedan od odgovora.
Za planinu Rtanj vezuje se priča o zlatu i draguljima koji se nalaze u njenoj unutrašnjosti. Mnogi ljudi nisu svesni da se pravi dragulj nalazi na njenoj površini – u narodu poznat kao divlja nana. Mnogi Suvu planinu nazivaju Alpima juga Srbije, a mi ovaj rezervat prirode možemo nazvati planinskim rajem za mnoge lekovite biljke i plodove. Divlje vrste koje postoje na ovakvim prostorima imaju, za mnoge od nas, prilično nepoznata lekovita dejstva i način upotrebe.
Zbog svojih svojstava, divlja kruška predstavlja biljku čija kora kao deo čaja predstavlja bitnu komponentu u prevenciji i prirodnom lečenju kada je u pitanju povišen šećer, sa akcentom na slučajevima kada se još uvek ne prima insulin. Čisti krv, pomaže kod bolova u želucu , poboljšava cirkulaciju. Od semenki se priprema čaj koji leči groznicu, crevni katar, bolesti mokraćnih kanala – dobro poznati šipurak!
Ovaj od davnina poznat i prisutan plod čuva jedna od najšumovitijih planina u Srbiji – planina Jastrebac. Smeštena između Niša, Prokuplja, Aleksinca i Kruševca, predstavlja jednu od najbogatijih baza lekovitih sirovina u našoj zemlji.
Saznali smo da je naša zemlja i te kako bogata lekovitim biljem i divljim vrstama koje se koriste u različitim segmentima poboljšanja ljudskog zdravlja. Ali.. da li su ti čajevi organski i sertifikovani? Kada kažemo organski proizvod, to znači da on u sebi mora da sadrži minimum 95% sertifikovane sirovine. Da li to znači da moramo da tretiramo čaj da bi postao organski? Ne!
Organski čaj može biti bilje ubrano na predelima koji predstavljaju rezervate prirode i nisu zagađeni konvencionalnim metodama obrade. Ispravnost sirovina se dokazuje sertifikatom o organskom poreklu koji izdaje ovlašćena sertifikaciona kuća, a kontroliše Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.
Neki ljudi čajeve piju iz zadovoljstva, neki iz navike, neki zbog nužnosti u lečenju.. Sledeći put kada odlučite da kupite čaj, razmislite o novim, do sada ne previše poznatim vrstama; o poreklu sa najčistijih planina; o proizvodima sa sertifikatom.
Izvor:organicteaserbia.com