Glas Javnosti
posta

OPEKOTINE ZBOG INSTAGRAM TRENDA: Devojke ugrožavaju ZDRAVLJE koristeći ovaj PROIZVOD!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnoge žene i devojke prate internet trendove vezane za lepotu i negu tela, što nije dobra ideja, zato što pojedini proizvodi mogu da budu izuzetno štetni, pa je uvek sigurnije tražiti savet od stručne osobe.

Letnje vreme donelo je i novi ali i opasan trend u sunčanju. Mnoge žene su poslušale savete instagram influenserki i počele da mažu margarin na kožu kako bi dobile lepšu boju tena. Na obalama bazena i mora sve čeće možemo videti žene koje se mažu ovim proizvodom.

Zabluda je rasprostranjena naročito među mlađim devojkama, koje sve češće posežu za alternativnim  preparatim za brže tamnjenje, umesto za kremama sa adekvatnim faktorom zaštite koje će im jedino pomoći da zdravo potamne.

- Margarin ne štiti od sunca uopšte, a još manje pomaže da devojke dobiju tu bronzanu boju za kojom žude - kaže dermatolog Gordana Isailović za "Telegraf".

Ona ističe da isključivo preparati za sunčanje, koje bi najbolje bilo da odredi dermatolog po tipu kože, čuvaju od UV zraka i mogućnosti da dobijete opekotine.

- To je neka vrsta pomodarstva. Posle priče o kantarionovom, maslinovom i kokosovom ulju, na red je došao margarin. Većina žena to čuje od raznih tiktokerki, blogerki  i trendseterki i odmah potrči da to primeni ne razmišljajući kakvu štetu može da pretrpi uključujući i to da dobiju ozbiljne opekotine - kaže Isailović.

Ona je navela da samo mleka i kreme sa zaštitnim faktorom mogu da sačuvaju zdravlje kože na jakom, letnjem suncu, a da je ideja da ćete od margarina lepše pocrneti u najmanju ruku naivna. 

- Preparat sa zaštitnim fakrtorom trebalo bi odrediti na osnovu tipa kože, kao i po tome da li je koža zdrava ili ne. Najbolje je da tako nešto izaberete uz konsultaciju sa dermatologom. Sve drugo čime se mažete je bez ikakvog efekta - poručuje doktorka.

Sagovornica Telegrafa kaže da margarin može delimično da prija izrazito suvoj koži.

- Sa margarinom nema hidratacije kože, nema zaštite od sunca, ima nešto masti koja može da prija samo izrazito suvoj koži. Margarin može da bude koristan za jednog od 100 ljudi, a mnogi koji se njime mackaju, a ne znaju koji tip kože imaju, rizikuju da dobiju i akne - navodi dermatolog.

Ona savetuje da ljudi na svoju ruku ne koriste alternativne kreme i ulja, za koje nađu da su dobri na internetu, jer bi to moglo da dovede do ozbiljnih oštećenja kože.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR