Glas Javnosti

OPASNOST PO SRCE: Crno vino štetno po zdravlje!

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Nekadašnje verovanje da je čaša crnog vina uz ručak, ili kao aperitiv bila zdrava navika, postaje mit. Francuski naučnici tvrde da alkohol i u manjoj meri šteti zdravlju, prvenstveno kardiovaskularnom sistemu, a zatim i moždanim ćelijama.

Autori izveštaja koji imaju rezultat kolektivne ekspertize, zvanično je objavljen. Naučnici tvrde da je alkohol izuzetno opasan po zdravlje, čak i u manjim količinama.

Količina popijenog alkohola i dalje je velika, posebno među mladima, dok u Francuskoj ima 41.000 smrtnih slučajeva godišnje (od čega su 11.000 žene) uz procenjene društvene troškove na 118 milijardi evra - piše u tom dokumentu na 700 stranica, sa preporukama. Stručnjaci preporučuju zabranu oglašavanja alkoholnih pića na internetu i na javnom mestu, kao i  povećanje cena oporezivanjem pića po mililitru alkohola koji sadrže, ili uvođenjem minimalnih cena pića, kao što je to primenjeno u Škotskoj.

Oni predlažu i da se "smanji dostupnost alkohola", uvedu ograničenja, skrati vreme rada i broja prodavnica, te da se potrošnja alkohola smanji na minimum - ne više od dva pića dnevno i ne svaki dan.

Dve studije navode da se redovna potrošnja - 10 ili više puta mesečno, odnosi se na svakog desetog mlađeg tinejdžera u Francuskoj i na svakog četvrtog starijeg tinejdžera.

Među starijima od 50 godina u Francuskoj je od 2013. godine porasla konzumacija alkoholnih pića, posebno broj slučajeva "teškog povremenog alkoholizma" - ekspresno pijenje i slučajeva rizične konzumacije alkohola - više od dve čaše dnevno.

Konzumacija alkohola direktno je ili indirektno odgovorna za šezdesetak bolesti, uključujući karcinome, poput raka dojke, kardiovaskularne bolesti, ali i za ubijanje nervnih ćelija.

To je u Francuskoj prvi uzrok hospitalizacije i, posle duvana, drugi uzrok smrti koji se može izbeći, podsećaju stručnjaci koji negiraju bilo kakve zaštitne efekte alkohola.

- Moramo prestati da govorimo da je alkohol dobar za srce - rekao je o crnom vinu Mikael Nasila, istraživač Inserma iz Istraživačke grupe u Amijenu za zavisnost od alkohola i droge.

NE PROPUSTITE

 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR