Glas Javnosti

OPASNO JE DA OVO VOĆE JEDETE NA PRAZAN ŽELUDAC: Može da izazove probleme sa srcem

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/B92

Jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa jesu banane, s obzirom na to da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, lečenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi.

Ipak, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imate neku od crevnih bolesti u akutnoj fazi, upozorava slavna ruska lekarka, specijalistkinja dijetologije Tatjana Razumovska.

Gastritis je u suštini opasan, jer se u nedostatku odgovarajuće terapije pogoršava erozijama i čirevima.

Dijeta kod gastritisa važna je koliko i lekovi, i uključuje hranu koja spasava i popravlja upaljenu sluznicu želuca. Kako biste stimulisali probavnu aktivnost, telu treba mnogo korisnih supstanci, elemenata u tragovima, vitamina i biljnih vlakana, sve što banane imaju, tako da zadovoljavaju sve zahteve koje lekari postavljaju pacijentovoj ishrani.

Kod gastritisa, banane imaju brojne prednosti, pa su poželjne u jelovniku svakog pacijenta. Banane vraćaju kiselinsko-baznu ravnotežu, uklanjaju otrove, pomažu da se smanji intenzitet upale i deluju laksativno. Istovremeno, banane poboljšavaju stanje mikroflore i pomažu u ublažavanju napetosti.

Osobama sa gastritisom se savetuje da jedu banane da bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je bolje izbeći to voće u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi, izjavila je ruska lekarka Tatjana Razumovska. Prema rečima dijetologa, zelene nezrele banane imaju visok sadržaj natrijuma i stoga mogu da deluju kao diuretik.
kora od banane 3 PEXELS.jpg
foto:"Zrele banane deluju laksativno, zato je to voće najverovatnije štetno tokom poremećaja creva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost", objasnila je slavna doktorka Razumovska.

Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat treninga snage ili teškog fizičkog rada. Kako kaže, ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.

Takođe, ova lekarka upozorava da banane za gastritis nikako ne smemo kombinovati sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svežim sirom, mlekom ili jabukom.

Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP