Glas Javnosti

OMEGA 3 MASNE KISELINE: Uloga i značaj za normalno funkcionisanje organizma

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Esencijalne masne kiseline imaju važnu ulogu u telu, jer služe kao gradivne jedinice brojnih tkivnih hormona (prostanglandina, leukotriena, tromboksana  i drugih), a isto tako su i esencijalne komponente ćelijskih membrana.

Omega-3 masne kiseline su kategorija masti koje su ključne za naše zdravlje. Te masti dolaze u tri glavna oblika, odnosno kao alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se nalazi u nekim orasima i semenkama, zatim eikozapentaenska kiselina (EPA) iz ribe poput lososa i skuše i dokosaheksaenska kiselina (DHA) iz ribe poput haringe i sardina. Ukoliko govorimo o izbalansiranoj ishrani, trebalo bi da unosimo sve tri grupe masnih kiselina kako bi naš organizam nesmetano funkcionisao.

Omega 3 masne kiseline u hrani i njihov unos

Optimalni dnevni unos omega 3 masnih kiselina treba da bude 300-500 mg kombinovanjem EPA i DHA kiselina. One se najviše mogu naći u ribi, naročito masnoj ribi kao što su losos, pastrmka, sardina, tunjevina ili skuša, zatim u orašastim plodovima kao što su orasi ili čia ili lanenim semenkama. Brojne su zdravstvene koristi koje se pripisuju konzumiranju dovoljnih količina EPA i DHA. Neke od najznačajnijih koje navodi Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) su: održanje normalne funkcije srca, održanje normalnog krvnog pritiska i održanje normalnih vrednosti triglicerida. DHA je takođe označena da doprinosi normalnom razvoju mozga kod fetusa i odojčeta.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Benefiti omega 3 masnih kiselina uključuju niz prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer smanjuju trigliceride odnosno masnoće u krvi, povećavaju nivo HDL-a, zdrave vrste holesterola i snižavaju krvni pritisak. Studija iz 2016. godine prikupila je podatke iz 16 zemalja, pa se pokazalo da ljudi koji redovno jedu morske plodove i omega-3 masne kiseline biljnog porekla imaju manji rizik od koronarne bolesti. Takođe, omega 3 masne kiseline mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara.

Dobar vid 

DHA, jedna od tri vrste omega 3, nalazi se u visokim koncentracijama u mrežnjači, dijelu oka koji prepoznaje svetlost i šalje signale u mozak kako biste mogli  da vidite. Dovoljne količine DHA važne su za strukturu i funkciju mrežnjače. Kada nema dovoljno DHA može doći do teškoća sa vidom, zato su one u ovom smislu veoma bitne.

Štite mozak

Sa starenjem posledično dolazi i do smanjenja funkcija mozga, ali su brojne studije pokazale da veći unos omega 3 masnih kiselina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, održava sposobnosti pamćenja i koncentracije na zavidnom nivou. Takođe, studije su pokazale da trudnice koje uzimaju omega 3 kapsule na takav način pomažu razvoju mozga svoje bebe, što za posledicu ima višu inteligenciju, ali i smanjenje rizika od pojave autizma i cerebralne paralize kod njihove dece.

Pomažu u lečenju autoimunih bolesti i bore se protiv raka

Neke vrste autoimunih bolesti kao što su dijabetes tipa 1, multipla skleroza reumatoidni artritis ili psorijaza mogu se značajno olakšati uzimanjem namirnica bogatih sa mega 3 kiselinama. Ove dragocene masne kiseline smanjuju rizik i od nastanka određenih vrsta malignih oboljenja. Studije su pokazale da smanjuju rizik od pojave raka debelog creva, prostate kod muškaraca i raka dojke kod žena.

Bore se protiv upala i smanjuju masnoću jetre

Omega 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva, što znači da mogu da pomognu u smanjenju hronične upale. Takođe, omega 3 masne kiseline pokazale su obećavajuće rezultate u lečenju bolesti masne jetre koja nije povezana sa alkoholom i koja se javlja kada se previše masnoće nakuplja u jetri.

Novija istraživanja posvetila su pažnju proučavanju uzročno-posledične veze između konzumiranja ovih masnoća i bubrežne funkcije, te procesa zgrušavanja krvi. Istraživanja se odnose i na mogućnost ublažavanja simptoma astme, a poznato je pozitivno dejstvo omega 3 masnih kiselina na jačanje zglobova, ubrazavanje metabolizma, te lepotu i zdravlje kože.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR