Glas Javnosti

Odluka Trampa da prekine finansiranje SZO – udarac ispod pojasa

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prekine finansiranje Svetske zdravstvene organizacije je nečasna, to je „nizak udarac“, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Neumesno je za vreme pandemije postaviti pitanja koja se tiču globalnog sistema i toga da li SZO pravilno postupa ili ne. Postupati onako, kako Vašington postupa, uz ukidanje finansiranja organizacije – to je pravi 'nizak udarac' i nedoličan postupak“, izjavio je Rjabkov u intervjuu za časopis „Međunarodni život“.

SZO moli za pomoć druge zemlje
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da trenutno procenjuje gubitke zbog odluke SAD da odustanu od finansiranja organizacije i moli druge zemlje da povećaju finansijsku podršku. 

„Organizacija procenjuje kako na naš rad utiče prekid finansiranja SAD i radi sa partnerima, kako bi prevazišla  finansijske probleme sa kojima smo se suočili i da bi omogućila naš kontinuirani rad“, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je rekao da su Sjedinjene Američke Države oduvek bile dugoročni i širokogrudi partneri organizacije, te da se organizacija „nada da će i dalje ostati takvi“.

„Žalimo zbog odluke američkog predsednika da prekine finansiranje organizacije“, dodao je on.

Brojne osude na račun Trampove odluke 
Ranije je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentarisao odluku Trampa, rekavši da je grupa G20 na video-samitu podržala napore SZO u borbi protiv KOVID-19, i napomenuo da stav Rusije upravo polazi od izjave Grupe 20.

S tim u vezi, oglasio se i predsednik komiteta Državne dume Rusije za međunarodne odnose Leonid Slucki, koji je rekao da je odluka Vašingtona da obustavi finansiranje organizacije apsolutno štetna i da predstavlja još jedan izraz egoizma u vremenu kada je potrebno udruženo delovanje svih država.

Trampovu odluku osudio je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp u utorak je objavio da Vašington prekida finansiranje Svetske zdravstvene organizacije. Svoju odluku opravdao je činjenicom da SZO navodno nije blagovremeno davala informacije o virusu korona, a takođe nije saopštila istinu svetskoj zajednici.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR