Osim gvožđa, kopriva sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor i silicijum. Takođe, sadrži i vitamine C, A, B2, B5 i vitamin K. Kopriva doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, a pomaže i kod nesanice i nervoze. Koristi se za proćišćavanje krvi i pojačano izlučivanje tečnosti iz organizma i pronalazi primenu kod svih oboljenja izazvanih nagomilanim toksinima. Čaj od koprive ''jača krv'', čisti organizam i oslobađa od zamora i iscrpljenosti organizma.
Kopriva se kao čaj najčešće koristi radi čišćenja organizma i pripreme za zimu ili oporavka u proleće. Preporuka je da se čaj upotrebljava 2-3 puta dnevno u roku od jednog meseca. Konzumiranje prekomerne količine ovog čaja može dovesti do neželjenih reakcija. Oprez se preporučuje posebno u interakciji sa drugim lekovima.
Priprema:
U ključalu vodu staviti kašićicu koprive, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj ne treba kuvati, već ga treba procediti i piti jednom dnevno.
(Izvor: Zdravissimo)